Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

Protomi Athinas000
Pin It Button

Στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, από την μεριά της Σόλωνος, βρίσκονταν η προτομή - αντίγραφο της πολιούχου Αθηνάς.

Εκεί βρίσκονταν μέχρι χθες, γιατί κάποιοι φρόντισαν να την ρίξουν από την βάση της. Ευτυχώς, η μαρμάρινη προτομή έπεσε σε χώμα, δεν έπαθε ζημιές κι έτσι απλώς μεταφέρθηκε στις αποθήκες μέχρι να ξανατοποθετηθεί.

Δείτε παρακάτω κάποιες λεπτομέρειες για την προτομή:

 

Στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων από την πίσω πλευρά του κτιρίου βρίσκεται ένα υπέροχο γλυπτό του Ιωάννη Κόσσου το οποίο φέρει την ονομασία "Αθηνά Φέρουσα την Ακρόπολη". Οι ερευνητές διαφωνούν για το εάν πρόκειται για "Αθηνά" ή για "Αθήνα". Και τα δυο θα ταίριαζαν εξίσου πιστεύω διότι ο Παρθενώνας είναι ο ναός προς τιμήν της Αθηνάς αλλά και το αιώνιο κόσμημα και καύχημα της Αθήνας.
Athina Akropoli 01 Sepolia Medium600 0
 
Το γλυπτό που αντικρίζει ο επισκέπτης στον περίβολο του Πνευματικού Κέντρου είναι αντίγραφο το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1980. Το πρωτότυπο έργο βρίσκεται στη Δημοτική Πινακοθήκη των Αθηνών και φέρει την υπογραφή του γλύπτη και την ημερομηνία κατασκευής (1871). Τούτο το έργο είναι ανυπόγραφο.
Athina Akropoli 02 Sepolia Medium600 0
 
Κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από μάρμαρο αναπαριστά μια γυναικεία μορφή νεαρής ηλικίας, ντυμένη με αρχαιοελληνική ενδυμασία να φέρει ως επίστεψη στο κεφάλι της το σύνολο του βράχου της Ακρόπολης. Η προτομή αυτής της γυναίκας εδράζεται πάνω σε βάθρο που έχει τη μορφή ληκύθου. Τα ακατέργαστα μέρη της ληκύθου δείχνουν την μορφή ερειπίου, συμβολίζοντας την αρχαιότητα της πόλης. Στα επεξεργασμένα μέρη υπάρχουν ανάγλυφες διακοσμήσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν τα λιοντάρια στη βάση. Ο λέων συμβολίζει την δύναμη ωστόσο είναι για την Αθήνα ένα μάλλον ξενόφερτο σύμβολο.
Athina Akropoli 05 Sepolia Medium600 0

Τελευταίες δημοσιεύσεις