Ε

Ι

Δ

Η

Σ

Ε

Ι

Σ

prosfygas kori11

«Αισθάνομαι ντροπή ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για τις ευθύνες της Ευρώπης και για το επίπεδο της συζήτησης για το προσφυγικό», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Μιλώντας στον απόηχο της νέας τραγωδίας στο Αιγαίο, ο κ Τσίπρας πρόσθεσε ότι «τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

«Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε και πρόσθεσε ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι’ αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές.

«Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, επεσήμανε.

Κίνδυνος εγκλωβισμού στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερώτημα του κ Κουμουτσάκου σχετικά με το τι αποφασίστηκε στην τελευταία σύνοδο κορυφής σχετικά με την Ελλάδα και την προσφυγική κρίση.

«Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο βουλευτής της  ΝΔ, και συνέχισε:

«Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», κατέληξε.

*φωτογραφία [Freedom House/Flickr]

EurActiv

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"