Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

xrimatistirio

Αν και το δημοψήφισμα διεξάγεται στην Ελλάδα και αφορά πρωτίστως την τύχη του ελληνικού λαού, ένας - ένας οι ευρωπαίοι "αξιωματούχοι" δηλώνουν παθιασμένοι υποστηρικτές του ΝΑΙ, λες και δεν το ξέραμε.

Ολάντ,Μέρκελ,Σουλτς,Σόιμπλε,Γιούνγκερ,Μέρκελ,Σαπέν,Σαρκοζί αλλά και αναρίθμητοι άλλοι έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δηλώσεις είτε απειλών για την περίπτωση που οι έλληνες ψηφίσουν ΟΧΙ, είτε φανατικής υποστήριξης του ΝΑΙ.

Απειλείται έτσι η θέση των "ντόπιων" υποστηρικτών του ΝΑΙ, που πέρασαν σε δεύτερη θέση προβολής και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σύντομα θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Αν ψηφιστεί το ΝΑΙ, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανόν να στείλουν δικούς τους τεχνοκράτες να χειριστούν τις "δύσκολες" καταστάσεις.

Φυσικά, η πανευρωπαϊκη αυτή κινητοποίηση των υποστηρικτών του "διαλόγου μέσω τελεσιγράφων", έχει και τις αιτίες της. Από τις οποίες λείπει βέβαια ο φιλελληνισμός. Φαίνεται, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα γι αυτούς, με την αντιμετώπιση της απειλής του grexit.

Διαβάζουμε στην Ναυτεμπορική.

"Υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πτώση όμως να εξακολουθεί να είναι σημαντική, εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα, μετά και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων.

Ειδικότερα, στις 15:35, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,59% στις 6.646 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 3,01% στις 11.147 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 3,36% στις 4.848 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 2,94% στις 385,20 μονάδες, αποτυπώνοντας πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει «μόλυνση» των ευάλωτων οικονομιών της Ευρωζώνης από την ελληνική κριση.

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα και οι ασιατικές αγορές, με τον Nikkei να κλείνει στο -2,9%, ενώ υπό πίεση βρίσκονται και τα συμβόλαια των εμπορευμάτων, στον απόηχο της πτώσης του ευρώ.

Στο ταμπλό, απώλειες 5,5% σημειώνει η Deutsche Bank, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα το στέλεχος του διοικητικού της συμβουλίου, Ανσού Τζέιν, ερευνάται για ανακριβείς δηλώσεις ενεργειών στην αγορά του διατραπεζικού επιτοκίου.

Οι ιταλικές και οι ισπανικές τράπεζες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, με τις Banco Comercial Portugues, Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco Popular Espanol καταγράφουν απώλειες άνω του 6,2%.
"

Αλλά και τα ισπανικά και πορτογαλλικά κρατικά ομόλογα, δεν πάνε καλύτερα, εφ΄ όσον κατέγραφαν πριν λίγες ώρες άνοδο της τάξης του 15-20%.

Βέβαια, δεν χαιρόμαστε για την "δυστυχία" των χρηματαγορών σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αλλά ήταν δική τους επιλογή. Εμείς τους προσφέραμε έναν έντιμο συμβιβασμό! :)

Μήπως είναι καιρός να αρχίσουν κι αυτοί να σκέφτονται το δημοψήφισμα για τις δικές τους χώρες;

 

 

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.