Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας
b2655 a2bnight2bat2bstella2527s2bby2boktana2bfor2bmy2bpillow2bbook
Θα περάσουν από πάνω μας όλοι οι τροχοί
Στο τέλος
τα ίδια τα όνειρά μας θα μας σώσουν.
 
Νίκος Καρούζος, Τα Πουλιά Δέλεαρ του Θεού, 1961
Καθώς ο προεκλογικός πυρετός αρχίζει να ανεβαίνει και θα χτυπήσει οσονούπω τα σαραντάρια του, πάνε να μας πασάρουν για αντιπυρετικό, ένα γενόσημο χάπι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Μας, ζητάνε, κάτω από τον αστερισμό της πολυπλοκότητας των πραγμάτων, να μην ξεχνάμε ούτε να υποτιμούμε το γεγονός ότι -όπως ήδη έχει δηλώσει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός- το 80% του χρόνου αυτής της κυβέρνησης είχε αφιερωθεί στη διαπραγμάτευση. Έτσι δεν έμεινε χρόνος για τη δέουσα διακυβέρνηση των δημοσίων πραγμάτων μας, πράγμα που δεν επέτρεψε την υλοποίηση των υπεσχημένων μέτρων κοινωνικής ανακούφισης που, διαφορετικά και αντικειμενικά μιλώντας, υποτίθεται ότι θα είχαν τα χαρακτηριστικά μιας αριστερής διαχειριστικής αντίληψης κι ενός δικαιότερου κράτους. Πράγματι, αυτό το τελευταίο πρόταγμα, του δικαιότερου κράτους ήταν εξ αρχής το κυριότερο ζητούμενο, μετά από πέντε χρόνια πολιτικής αβελτηρίας, αναξιοκρατίας, κατασπατάλησης δημόσιων πόρων και καλπάζουσας ανθρωπιστικής κρίσης. Ένα ζητούμενο που παραμένει εκκρεμές...
 
Ποιοι όμως ήταν αυτοί που αφιέρωσαν τον χρόνο τους στη διαπραγμάτευση? Τα μελών του οικονομικού επιτελείου και από ένα σημείο και μετά, ο ίδιος ο άρτι παραιτηθείς πρωθυπουργός.
 
Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, επί πέντε-έξι μήνες δεν έπραξαν το παραμικρό αναφορικά με τα σημαντικά προτάγματα, όπως αυτό της πάταξης της διαφθοράς. Αντίθετα, την ώρα που με στόμφο μας έλεγαν ότι ήταν πατριωτικό μας καθήκον να πληρώσουμε τα αντισυνταγματικά επιβεβλημένα χαράτσια, την ίδια τους είδαμε να προωθούν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που θώπευαν τους μεγάλους, συστηματικούς κι εξ επαγγέλματος προαγωγούς.
 
Ειδικά στο ορόσημο θέμα της υλοποίησης του προγράμματος Θεσσαλονίκης, όταν έγινε σαφές το προφανές, ότι δηλαδή κοινωνική πολιτική με νέα δανεικά δε θα μπορούσε να γίνει, αντί να επικεντρωθεί η προσοχή στη συλλογή άδηλων και αφορολόγητων πόρων για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής, είδαμε -πρώτη φορά αριστερά- διαβουλεύσεις για την ευνοϊκή αντιμετώπιση των φορο-απατεώνων!
 
Μια σειρά από πράξεις και παραλείψεις, υπονόησαν μια στροφή που δεν θα μπορούσε -και μάλιστα υπό το καθεστώς της εθνικής ήττας- να γίνει αποδεκτή από την ίδια την κοινωνία, πόσο μάλλον από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συ.Ριζ.Α. που παρόλα αυτά συνθηκολόγησαν με λογικές ξένες από αυτές που πρεσβεύουν οι ίδιοι, αλλά και μεθοδεύσεις απαράδεκτες ως προς τις αρχές του κόμματός τους.
 
Σε συμβολικό επίπεδο, η θέση του ίδιου του Πρωθυπουργού στο θέμα των Σκουριών, δεδομένου ότι η εκμετάλλευση των μεταλλείων δεν σχετίζεται με τα μνημονιακά δεινά και τις σχετικές δεσμεύσεις, είπε πολλά για τη στροφή των 180 μοιρών που παρακολουθήσαμε έκπληκτοι να διαδραματίζεται και ρητά, κυρίως μετά το δημοψήφισμα. 
 
Σε ουσιαστικό επίπεδο, οι αιτιάσεις της Προέδρου της Βουλής λοιδορήθηκαν και αγνοήθηκαν με επιχειρήματα αντιπαθητικά που δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της συντροφικότητας, άρα και απαράδεκτα  όπως και χαρακτηρισμούς αφελείς, αντάξιους του επιπέδου εκείνων που τους χρησιμοποίησαν... 
 
Στο δια τάυτα, κυρίως, δεν έγινε το παραμικρό βήμα -ούτε καν συζήτηση- για ζητήματα παραγωγικής ανασυγκρότησης, σ' ένα υπουργείο του οποίου την ευθύνη είχε επί όσους μήνες, αυτός που σήμερα μας ζητάει να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα, εγχείρημα που από μόνο του έχει ακριβώς ως προαπαιτούμενη, αυτήν την παραγωγική ανασυγκρότηση. Μόνο θλίψη!
 
Θλίψη δια των διαπιστώσεων...
 
Υ.Γ. Μια τελευταία διαπίστωση, που μετρώντας τα κουκιά την κάνουμε έντρομοι, είναι ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα "παπαδημοκρατία". Ακριβώς εκεί που ήθελαν οι (συν)εταίροι μας από την αρχή
 
Έτσι, πιθανολογείται ότι τη ώρα που -πρώτη φορά αριστερά- τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, η εθνική μας ήττα αναμένεται να ολοκληρωθεί την επαύριο των επικείμενων εκλογών...
 
Η φωτοσύνθεση είναι από την OKTANA - my-pillow-book.blogspot.com

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.