Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

Pin It Button

Ivica Dacic 21

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα τοποθετήσει φράκτες στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, και ότι ο νέος φράκτης της Ουγγαρίας κατά μήκος των συνόρων της με τη Σερβία θα ανακατευθύνει τους πρόσφυγες στην Κροατία και τη Βουλγαρία, ανέφεραν την Τετάρτη (19 Αυγούστου) δημοσιεύματα στο Βελιγράδι.

«Δεν πιστεύω ότι κάποια στιγμή η Σερβία θα λάβει μια απόφαση, όπως η Ουγγαρία, να χτίσει ένα τείχος στα σύνορά της με την ΠΓΔΜ για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων και των μεταναστών», δήλωσε ο Ντάτσιτς στην σερβική εφημερίδα Danas.

Έχοντας φθάσει στην Ελλάδα, πολλοί μετανάστες οδεύουν προς την ΠΓΔΜ, σε μια προσπάθεια να μεταβούν στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι αρχές της ΠΓΔΜ λένε ότι είναι ανήμπορες να παρέμβουν και με τη Σερβία να μην είναι διατεθειμένη να χτίσει κανένα φράκτη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, οι πρόσφυγες που διέρχονται από τη Σερβία θα κατευθυνθούν προς την Κροατία και τη Βουλγαρία.

Σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα εκεί, καθώς ούτε η Κροατία ούτε η Βουλγαρία είναι μέλη της ζώνης του Σένγκεν, ο αριθμός των προσφύγων στη Σερβία αναμένεται να μειωθεί, δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ερωτηθείς για το πώς η Σερβία θα ενεργήσει και τι μέτρα θα λάβει αν οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν σε χώρες μέλη της ΕΕ παραμείνουν στη Σερβία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είπε ότι δεν πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Θα πάνε μέσω της Κροατίας και της Βουλγαρίας», είπε.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν η Κροατία αποφασίσει επίσης να χτίσει φράκτη στα σύνορά της με τη Σερβία, ο Ντάτσιτς τόνισε ότι οι μετανάστες είναι πολύ πιθανό να παρακάμψουν τη Σερβία και να χρησιμοποιήσουν άλλους διαδρόμους στο δρόμο τους προς την ΕΕ.

Ο βουλγαρικός Τύπος διαστρέβλωσε τα λόγια του Ντάτσιτς, λέγοντας ότι η Σερβία θα στείλει σκόπιμα τους μετανάστες στη Βουλγαρία και την Κροατία, τονίζοντας παράλληλα ότι Ντάτσιτς είναι πρώην εκπρόσωπος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Μέχρι και 2.000 μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Ασία εισέρχονται στη Σερβία σε ημερήσια βάση από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Μέχρι σήμερα 83.000 αιτούντες άσυλο έχουν καταγραφεί στη Σερβία αλλά μόλις 500 έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, τόνισε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στη Σερβία, Hans Schoder.

Donald Tusk And Robert Fico

Κληθείσα να σχολιάσει χθες (19 Αυγούστου) μια δήλωση από τον Πρωθυπουργό της Σλοβακίας ότι η χώρα του θα δεχθεί μόνο χριστιανούς μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε την αρχή της μη διάκρισης, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα της νομοθεσίας της ΕΕ.

Το ερώτημα αυτό ετέθη ύστερα από δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τις θρησκευτικές προτιμήσεις της Σλοβακίας, στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΕ για να μεταφέρει συνολικά 40.000 μετανάστες από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η Σλοβακία θα λάβει μόνο 100 πρόσφυγες – χριστιανικές οικογένειες από την Συρία που θα επιλέξει η ίδια – ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στις 21 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο.

Σύμφωνα με τον Φίκο, η αρχική εκδοχή του σχεδίου της ΕΕ προέβλεπε την υποχρεωτική ποσόστωση για τη Σλοβακία να δεχτεί 1.200 μετανάστες. Επιπλέον, η Σλοβακία δεν θα είχε τη δυνατότητα να έχει λόγο στην επιλογή των ατόμων αυτών, είπε.

«Εμείς το αρνηθήκαμε αυτό, δηλώνοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί η εθελοντική αρχή, και θα σας δείξουμε ένα ορισμένο επίπεδο αλληλεγγύης με αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Πράγματι, η πρόταση της Επιτροπής απορρίφθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, και τώρα ο στόχος είναι να μεταφερθεί ο ίδιος αριθμός μεταναστών σε εθελοντική βάση, μέχρι το τέλος του έτους.

«Θα επιλέξουμε εμείς οι ίδιοι [αυτούς τους 100 μετανάστες] στην Ιταλία και την Ελλάδα. Αυτές οι οικογένειες θα έρθουν στη Σλοβακία και θα δούμε εάν θελήσουν να μείνουν. Εκατό είναι ο αριθμός των ατόμων που είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε, αυτή είναι η συνεισφορά μας στην ποσόστωση των 40.000 ατόμων που αποφάσισε η ΕΕ να αναδιανείμει στα κράτη μέλη», επεσήμανε ο Φίκο.

Αργότερα σε συνέντευξη σε αυστριακή εφημερίδα, ο Φίκο είπε ότι ο αριθμός των μεταναστών θα μπορούσε να φθάσει και τους 200, αλλά όλοι τους θα πρέπει να είναι χριστιανοί.

 «Δεν έχουμε τζαμιά»

Εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών της Σλοβακίας είπε «δεν έχουμε τζαμιά».

Σύμφωνα με το World Factbook της CIA, 10% των Σύριων είναι χριστιανοί.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Σλοβάκου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπρέντχαρτ είπε ότι η Κομισιόν δεν αντιδρά σε δημοσιεύματα του Τύπου, και ότι το «γράμματα και το πνεύμα» των ευρωπαϊκών συνθηκών αποτρέπει κάθε μορφή διάκρισης.

Διστακτική και η Πολωνία

Μια άλλη χώρα που εξέφρασε βούληση να υποδεχθεί μόνο χριστιανούς ήταν και η Πολωνία, αλλά φαίνεται να αλλάζει στάση.

Η Πρωθυπουργός της χώρας, Έβα Κόπατς, είπε τον περασμένο Μάιο ότι η χώρα της θα δεχθεί αρχικά 60 χριστιανικές οικογένειες.

Αλλά τον Ιούλιο συμφώνησε να δεχθεί 2.000 μετανάστες από τη Συρία και τη Βόρεια Αφρική, ως μέρος του ευρωπαϊκούς σχεδίου να παράσχει βοήθεια σε Ιταλία και Ελλάδα.

Ανησυχίες και στη Σόφια

Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, έχει προειδοποιήσει ότι περισσότεροι μετανάστες θα μπορούσαν να αλλάξουν την εθνοτική ισορροπία στη χώρα του.

Η Βουλγαρία είναι μια χώρα όπου ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι (εθνοτικά Τούρκοι, εξισλαμισμένοι Βούλγαροι και ένα σημαντικό ποσοστό της μειονότητας των Ρομά). Σύμφωνα με την CIA, το 59,6% του πληθυσμού της Βουλγαρίας είναι ορθόδοξοι χριστιανοί, και 7,8% είναι μουσουλμάνοι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Απριλίου, ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε:

«Η Βουλγαρία έχει περιοχές με μικτούς πληθυσμούς. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των μουσουλμάνων. Αλλά αν άλλοι μουσουλμάνοι έρθουν από το εξωτερικό, αυτό θα αλλάξει ριζικά τη δημογραφία της χώρας».

Ο Μπορίσοφ δήλωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του είπαν ότι «μεταξύ ενός και δύο εκατομμύρια μεταναστών περιμένουν από την άλλη πλευρά». «Αν εκατό χιλιάδες φτάσουν στη Βουλγαρία, έχουμε τελειώσει», είπε.

euractiv.gr

Τελευταίες δημοσιεύσεις