Απ' οτι φαίνεται, οι αποφάσεις στην Ευρώπη δεν παίρνονται τελικά για να τηρούνται. Η μόνη απόφαση που όλοι πίεζαν να τηρηθεί κατά γράμμα ήταν η απόφαση για την εφαρμογή του σκληρότατου μνημονίου στην Ελλάδα.

Λίγες μόνο μέρες μετά την ευρωσύνοδο (με την συμμετοχή και της Τουρκίας) για το προσφυγικό, μιά σειρά χώρες εφάρμοσαν χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση την δική τους πολιτική, κόντρα στο πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων της συνόδου.

Σε αυτήν την κίνησή τους μάλιστα, να οχυρώσουν δηλαδή τον διάδρομο πρόσβασης των προσφύγων από την Ελλάδα προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, έτυχαν της μέγιστης υποστήριξης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πολωνό Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter.

«τερματίζονται οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος της διαδρομής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων», ενώ διευκρίνησε στη συνέχεια πως «δεν αποτελεί ζήτημα μονομερών ενεργειών, αλλά μια κοινή απόφαση των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».

H Μέρκελ σχετικά με αυτές τις εξελίξεις, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης «Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα» ενώ πρόσθεσε ότι, «βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε καλό αποτέλεσμα»...Δεν μπορούμε  οι 27 χώρες να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε μια χώρα μόνη με το πρόβλημα, αλλά πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή εξισορρόπηση...Αυτό θα είναι μεγάλη πρόκληση». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανάρτηση της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Der Tagesspiegel.

Αλλά και Αλέξης Τσίπρας με διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter παρενέβη στο ζήτημα:

«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. (1/4)

Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα. (2/4)

Περιμένουμε ο @eucopresident κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 (3/4) και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν (4/4)».

Μετά απ' όλα αυτά, είχαμε και μιά δόση Κουμουτσάκου:

Άν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των "28" για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ.Τσίπρα

Προσέξτε πνεύμα ΝΔ... Οι 28 συνεδρίασαν, πήραν αποφάσεις που γνωστοποιήθηκαν ευρύτατα, αλλά ο Κουμουτσάκος εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι δεν ενημέρωσε σωστά τον ελληνικό λαό για τις αποφάσεις. Οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. που τις διάβασαν τι είχαν καταλάβει μέχρι τώρα; περίμεναν τον Τσίπρα και τον Τουσκ να τους ενημερώσει;

Συμπερασματικά, φαίνεται ότι οι χειρότεροι εφιάλτες του Μουζάλα γίνονται πραγματικότητα. Πολλές δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών θα παραμείνουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην χώρα μας κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναγνωριστεί σαν ισχύουσα κατάσταση πλέον. Τι πρέπει να γίνει, εκτός από την εξασφάλιση στοιχειωδώς αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης για τους παραμένοντες στην χώρα μας;  Αυτό που ήδη γίνεται, δηλαδή η ανεύρεση, η διάνοιξη και διεύρυνση οδών διαφυγής τους προς την μιά ή την άλλη κατεύθυνση, με τρόπο εξασφαλισμένο, αξιοπρεπή και με την σφραγίδα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίοπτη θέση.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"