Αντιμέτωπες με βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τουλάχιστον 11.000 ελληνικές εταιρείες έχουν βρει ασφαλές καταφύγιο στη γειτονική Βουλγαρία, το φτωχότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

greek goods for sale in bulgaria

«Εδώ υπάρχει σταθερότητα: αξιόπιστη φορολογία, κατάλληλη νομοθεσία και θετικό περιβάλλον», τόνισε ο Γιάννης Πολίτης, διευθυντής της ελληνικής εταιρείας ειδών υγιεινής SEPTONA, που δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο στο Ρούσε της Βουλγαρίας πριν από 10 χρόνια.

Περίπου 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν συσταθεί στη Βουλγαρία κατά τη δεκαετία του 2000 σε τομείς όπως το λιανικό εμπόριο, τη μεταλλουργία, τη διανομή καυσίμων, τις κατασκευές και τα ακίνητα.

Και αν η ελληνική κρίση έθεσε τέλος στη μετανάστευση των μεγάλων επιχειρήσεων το 2009, ένας μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων – ειδικά αυτές που συναλλάσσονται με την Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Ρωσία – συνέχισαν να κινούνται προς τη Βουλγαρία να επωφεληθούν από τους χαμηλότερους φόρους.

Ο Κώστας Μιχαήλ έφυγε από την Αθήνα το 2014 και άνοιξε φούρνο στη Σόφια. Κάνει ήδη σχέδια μάλιστα για επέκταση των δραστηριοτήτων του.

«Δεν νομίζω ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα με επηρεάσει», τόνισε.

Η κρίση της Αθήνας έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ροή ελληνικών κεφαλαίων προς τη Σόφια.

«Οι ελληνικές επιχειρήσεις επένδυσαν από € 4,5 έως € 5 δισεκατομμύρια σε έξι χρόνια στην οικονομία της Βουλγαρίας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Krasen Stanchev του Ινστιτούτου Οικονομίας της Αγοράς που εδρεύει στη Σόφια.

Εν τω μεταξύ, από 50.000 έως 60.000 Έλληνες άνοιξαν λογαριασμούς σε τράπεζες της Βουλγαρίας κατά την ίδια περίοδο, πρόσθεσε.

Όμως, παρά τις εικόνες ουρών έξω από τις τράπεζες στην Ελλάδα, δεν υπήρξε μαζική μεταφορά κεφαλαίων στη Βουλγαρία το 2015, διότι «το παιχνίδι είχε ήδη τελειώσει», πρόσθεσε.

Η βουλγαρική κεντρική τράπεζα BNB διαβεβαίωσε τους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι οι τέσσερις τράπεζες με Έλληνες μετόχους που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία – οι οποίες ελέγχουν περίπου το 21% του βουλγαρικού τραπεζικού ενεργητικού – είχαν «άνω του μέσου όρου επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας».

Η Βουλγαρία πτώχευσε το 1990 μετά την πτώση του κομμουνισμού και ξαναβρέθηκε στο χείλος χρεοκοπίας το 1996-7 μετά την κατάρρευση 14 τραπεζών.

Το δημόσιο χρέος της Βουλγαρίας είναι το 28.8% του ΑΕΠ, ένα από τα χαμηλότερα σε επίπεδα ΕΕ, συγκριτικά με το 177% της Ελλάδας.

EurActiv με Γαλλικό Πρακτορείο

 

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"