planb

Η αριστερή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί την ηγετική ομάδα και τον Τσίπρα ειδικά, ότι πήγαινε ξυπόλυτος στ' αγκάθια χωρίς plan B. Η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι αλλά και ολόκληρο εν χορώ το μιντιακό κατεστημένο καταγγέλουν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε κρυφό plan B.

Η Φώφη μάλιστα καλεί τον πρωθυπουργό να καταθέσει και τα σχετικά έγγραφα στην βουλή, σαν να πρόκειται για τα στοιχεία ενός εθνικού εγκλήματος.

Και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; σιωπά αμήχανη ή ψεύδεται ασυστόλως ή γυρνάει αλλού την συζήτηση, ανάλογα με το ποιός την εκπροσωπεί κάθε φορά.

Αναρωτιέμαι ειλικρινά. Είναι κακό και εθνική προδοσία να είχε η κυβέρνηση δεύτερο σχέδιο;

Θάλεγα ότι κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της, ειδικά σε περιόδους κρίσης, μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις, οφείλει να εξετάζει διάφορα εναλλακτικά σενάρια. Κρατάει αυτά που θεωρεί ότι εξυπηρετούν τον σκοπό της και απορρίπτει τα υπόλοιπα. Αυτό θα ήταν το φυσιολογικό. Πρέπει να έχει επιτελεία, που να επεξεργάζονται αυτά τα σχέδια. Αυτό θα ήταν όχι μόνο θεμιτό αλλα και αναγκαίο. Και εννοείται ότι αυτά τα σχέδια είτε κρατιούνταν σε κάποιο συρτάρι είτε οδηγούνταν στον κάλαθο των αχρήστων, δεν θα μπορούσαν να ήταν ανακοινώσιμα. Γιατί αυτά τα απλά πράγματα, που θα μπορούσαν να σταθούν πειστικά σε οποιαδήποτε συζήτηση, δεν τα θέτει η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή της κυβέρνησης;

Γιατί προφανώς είναι αυτοπαγιδευμένη, έχοντας σε όλους τους τόνους διακηρύξει το προηγούμενο της διαπραγμάτευση διάστημα αλλά και όσο διαρκούσε αυτή, ότι μοναδικός της στόχος και επιδίωξη είναι η παραμονή στην ευρωζώνη, στο ευρώ.

magnet letters logo

Αν σήμερα αποδεχτεί ανοιχτά ότι είχε και άλλα σχέδια, θα έπρεπε να έρθει στην δύσκολη θέση να εξηγήσει ποιά ήταν αυτά και κατά πόσο αυτά συμβάδιζαν με την παραμονή στην ευρωζώνη.

Και το μόνο που δεν θέλει ο Τσίπρας σήμερα είναι να αμφισβητηθεί η επιλογή της ευρωζώνης σαν η μόνο δυνατή λύση ή να φανεί στους ευρωπαίους και υπερατλαντικούς εταίρους της κυβέρνησης, ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του "έπαιζαν" κι άλλες ιδέες.

Αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων, πόσο δίκιο είχε ο Αλαβάνος, που εδώ και πολλά χρόνια φωνάζει σχεδόν μόνος, ότι δεν μπορείς να εξαπατάς τον λαό, ισχυριζόμενος ότι μπορείς να ακολουθήσεις και άλλο δρόμο μέσα σε αυτήν την Ευρώπη και ότι αν θέλεις να ακολουθήσεις οποιοδήποτε άλλο δρόμο πρέπει προηγούμενα να έχεις προετοιμάσει το έδαφος και κυρίως να έχεις πει όλη την αλήθεια στον λαό.

Επειδή ο Τσίπρας αφελής δεν είναι, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα μόνα πιθανά plan B που θα μπορούσε να έχει, θα ήταν κάποια, που θα έπεφταν στο τραπέζι μόνο σαν διαπραγματευτικά χαρτιά. Όχι σαν ρεαλιστικές εναλλακτικές επιλογές. Άρα εξ ορισμού αδύναμα.

Γιατί ο Τσίπρας ποτέ δεν αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της παραμονής στην ευρωζώνη με όλες τις συνέπειές της.

Αφελείς ήταν μόνο όσοι πίστεψαν ότι θα μπορούσε να κάνει κι άλλες επιλογές.

Ας μην τον καταριούνται λοιπόν σήμερα, αλλά ας επανεξετάσουν τις δικές τους ευθύνες κι ας αποφασίσουν με βάση τα σημερινά δεδομένα, ποιόν δρόμο προτείνουν ως κατάλληλο να μας βγάλει από τα αδιέξοδα, αλλά να είναι και ρεαλιστικός, με την έννοια ότι συμβαδίζει με το επίπεδο ωριμότητας όλων μας.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"