efoplistes3
Επειδή τις τελευταίες ημέρες που βρίσκομαι στο χωριό, αφενός οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, αφετέρου το mobilebroadbandinternet που έχω είναι επιεικώς για κλωτσιές, που και που ανοίγω το χαζοκούτι να δω κατά που πάμε. Το ότι πάμε ντουγρού στο διάολο με τέρμα τα γκάζια και σπασμένα τα φρένα το ξέρουμε όλοι. Απλά θέλω να μάθω πόσο γρήγορα θα πέσουμε στο γκρεμό.
Χτες λοιπόν το μέγκα είχε τον Παφίλη του ΚΚΕ. Έπεσα ακριβώς πάνω στην ώρα που ο Παφίλης έλεγε ότι οι ναυτεργάτες πλήρωσαν πέρσι διπλάσιο φόρο από τους εφοπλιστές.
"Αν και ζητήσαμε τα στοιχεία και δε μας το έδωσαν ποτέ, εμείς κάτσαμε και τα βρήκαμε. Οι ναυτεργάτες πλήρωσαν σε φόρους 135 εκ. ευρώ, ενώ οι εφοπλιστές κάτω από 75",  είπε  ο σύντροφος Παφίλης.
Γουάου! είπα μέσα μου. Να μια χώρα που οι εργάτες έγιναν πλουσιότεροι από τα αφεντικά τους και μάλιστα σε περίοδο κρίσης. Και μετά μου λέτε ότι ο Αντώνης δεν άφησε σαξές στόρι πίσω του!
 
Δεν μπορούμε να ξέρουμε που βρήκε τα στοιχεία το ΚΚΕ. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει επίσημη απάντηση μέσα στη Βουλή (παρά τις δύο απανωτές ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό) δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε αν ισχύουν. Κάνοντας την υπόθεση πως είναι αληθή, πάμε παρακάτω, σε αυτά που ξέρουμε.

 

Τον Απρίλιο του 2015 ο Υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία με τις οφειλές των εφοπλιστών. Όπως προκύπτει, οι αναξιοπαθούντες εφοπλιστές χρωστούν μόνο στο ΝΑΤ πάνω από 101 εκατομμύρια ευρώ: Συγκεκριμένα:
* Από πλοία εσωτερικού το ποσό οφειλής είναι 35.898.484,79 ευρώ.
* Από τα ποντοπόρα πλοία το ποσό οφειλής είναι 17.935.365,75 ευρώ.
* Από το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και οχημάτων το ποσό οφειλής είναι 47.490.999,82 ευρώ.
ΣΥΝΟΛΟ: 101.324.850,36 ευρώ
Τα στοιχεία είναι από [εδώ].
 
Πριν από έναν ακριβώς χρόνο τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Οι εφοπλιστές μας περνούσαν τα ίδια ζόρια, με αποτέλεσμα να χρωστάνε σχεδόν τα ίδια. Αντιγράφω από [εδώ]:
Από το έγγραφο του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση προκύπτει ότι έχουν αποσταλεί στις Δ.Ο.Υ. έναντι οφειλών προς τα συγκεκριμένα Ταμεία (σ.σ: ΝΑΤ, Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης Ναυτικών και Ταμεία Πρόνοιας Ναυτεργατών):
 
* Από οφειλές πλοίων εσωτερικού: 35.022.675,39 ευρώ
* Από οφειλές ποντοπόρων πλοίων: 17.891.324,98 ευρώ
* Από οφειλές έναντι Κεφαλαίου Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων: 48.151.651,78 ευρώ
ΣΥΝΟΛΟ: 101.065.652,15 ευρώ
 
Τη στιγμή κατά την οποία οι "Έλληνες" εφοπλιστές αγοράζουν δεκάδες πλοία και ναυπηγούν δεκάδες νέα, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων, δεν έχουν να δώσουν τα 100 εκατομμύρια που χρωστάνε στα ταμεία των εργατών τους!!!
 
Στις ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ του δημοψηφίσματος (όπου, απ’ ότι καταλάβατε, ψηφίσαμε όλοι ΝΑΙ στα νέα μέτρα) και της 17ωρης συνόδου κορυφής που βίδωσε την ταφόπλακα της Ελλάδας, είχα παρακολουθήσει μια ομιλία του γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπου μεταξύ άλλων το συνεταιράκι της Μέρκελ απόρησε με την επιλογή (!) του Τσίπρα να φορολογήσει τους συνταξιούχους και να αφήσει στο απυρόβλητο (ακόμη ένας πρωθυπουργός) τους πλούσιους.
(Σε ελεύθερη μετάφραση: Μάθανε πως γ…μαστε, πλακώσανε κι οι γύφτοι!)
 
Το χάλι της φορολογικής ασυλίας των εφοπλιστών (και του εν γένει σταρχιδισμού τους) δεν είναι πρόσφατο, πάει μερικές δεκαετίες πίσω και ξεκινάει από [το Σύνταγμα] του μπουρδέλου της Ελλάδας, στο άρθρο 107 του οποίου διαβάζουμε τα εξής υπέροχα:
arthro107
 
Η πριν από την 21 Απριλίου 1967 νομοθεσία είπατε;;;
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο άρθρο είχε συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα του 1975 [εδώ], στο πρώτο δηλαδή Σύνταγμα της μεταπολίτευσης. 
 
sintagma1975
 
Εξαιρετικής σημασίας είναι το γεγονός ότι μετά την 7ετή χούντα των διανοητικά καθυστερημένων με τα σιρίτια, ο συνταγματικός νομοθέτης είχε έγνοια να (επανα)συμπεριλάβει στο νέο Σύνταγμα της χώρας τις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών.
 
Ξανά γουάου. 
Αφήνουμε το Σύνταγμα του ’75 και πάμε σε πιο πρόσφατα …νομοθετήματα.
 
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 κατατέθηκε τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που αφορούσε τη ναυτιλία (!), με την οποία καταργούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις του άρθρου 14 του Ν.4223/2013 (ΦΕΚ 287Α/31-12-2013). Στο άρθρο 14 το οποίο και καταργήθηκε, προβλεπόταν η "Οικονομική παροχή της Ναυτιλιακής Κοινότητας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της χώρας". Για όσους το έχουν ξεχάσει, να υπενθυμίσουμε ότι στα 13 πρώτα άρθρα του ίδιου νόμου θεσμοθετήθηκε ο "Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων", ο γνωστός μας ΕΝΦΙΑ δηλαδή, ο οποίος από έκτακτος, κατέληξε μόνιμος, μπήκε σε ΦΕΚ και αποτελεί το ενοίκιο που πληρώνει ο καθένας για το σπίτι του και το παίρνει ο Σόιμπλε μέχρι να του πάρει και το σπίτι.
 
Ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπεραμύνθηκε την συγκεκριμένη τροπολογία, η οποία αφορά την εθελοντικήφορολόγηση των εφοπλιστών
 
Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, την τροπολογία που θα γέμιζε εθελοντικώς (μπουαχαχαχα!!!) λεφτά τα δημόσια ταμεία ψήφισαν οι νουδουπασόκοι βου-λεφτάδες (52), καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση (36), ενώ ‘παρών’ δήλωσε ο γνωστός αγωνιστής αριστερός Γρηγόρης Ψαριανός.
 
Ας πάμε δύο μήνες πιο πίσω (Ιούλιος 2014) και ας ανατρέξουμε στην ομιλία του τότε υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη στο συνέδριο του "Economist".
 
“…έχουμε μια εκπληκτική πολυνησία, με μοναδικές ακτές. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι θα έπρεπε να είμαστε ο παγκόσμιος προορισμός του yachting. Πιστεύω ότι οφείλουμε να αναδειχθούμε σίγουρα στην Μεσόγειο. Παρόλα αυτά δυσλειτουργίες, μια λογική φορολογικής επιδρομής πάνω στα σκάφη αναψυχής και, γενικά, μια λαϊκίστικη νοοτροπία που επικράτησε το τελευταίο καιρό απέναντι στους σκαφάτους ουσιαστικά έδιωξε σκάφη, μείωσε θέσεις εργασίας, άδειασε μαρίνες, στέρεψε καρνάγια και εταιρίες Υπηρεσιών.”
“…Δυστυχώς, φορολογικές παρεμβάσεις το τελευταίο διάστημα έφεραν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και πρέπει να τις ξαναδούμε μέσα σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και όχι μέσα σε ένα πλαίσιο το οποίο επικρατεί σε όλη την Ευρώπη σαν λογική και, ιδιαίτερα, στις λαϊκίστικες φυλλάδες των χωρών της βορείου Ευρώπης: Δηλαδή, ότι είναι καλοί οι Έλληνες εφοπλιστές, αλλά τι φόρους πληρώνουν. Δεν είναι το αντικείμενό μας αυτό, και δεν θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Αυτό είναι, άλλωστε, που ενισχύσαμε σε όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας: Ότι ενώ έχουμε ένα σχετικό πλεονέκτημα ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να έχουμε την ισχυρότερη ναυτιλία στον πλανήτη, αν βάλουμε κανόνες που θα την καταστήσουν μη ανταγωνιστική, δε θα δημιουργήσουμε ουσιαστικά έσοδα για τα κράτη μας. Απλώς, θα χάσουμε θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις που σήμερα λειτουργούν στα κράτη μας, θα φύγουν προς εκεί που υπάρχουν τα περισσότερα προνόμια και αυτές είναι οι αγορές της Άπω Ανατολής.”
“…πριν από 15 χρόνια, τα έτη ηλικίας των ελληνόκτητων πλοίων ξεπερνούσαν την 20ετία. Σήμερα, η ηλικία πέφτει σημαντικά κάτω από τα 10 χρόνια. Είναι, ανάλογα με την εκτίμηση, από 8, 8 ως τα 9,2 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων. Και, βέβαια, υπάρχουν και τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για την Ελλάδα. Ενώ στο παρελθόν η πλειοψηφία του στόλου προερχόταν από δεύτερο ή τρίτο χέρι, σήμερα συζητάμε για ένα στόλο νεότευκτο…”
“…Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι στη δική μας φιλοσοφία υπάρχουν μερικές φράσεις που την χαρακτηρίζουν. Μία από αυτές τις φράσεις είναι του φιλόσοφου Σενέκα, η οποία λέει: “Για όποιον δεν ξέρει που πηγαίνει, δεν υπάρχει ούριος άνεμος». Εμείς έχουμε σαφέστατο προσανατολισμό, ξέρουμε που πάμε και θα το πάμε το καράβι εκεί που θέλουμε.”
 
1173806 10200364915312611 1554548273 n
Είναι πολύ σημαντικό ότι επιτέλους μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους, σταμάτησε α) η λαϊκίστικη νοοτροπία, β) οι δυσλειτουργίες και γ) η λογική της φορολογικής επιδρομής εις βάρος των ασθενέστερων κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων, των εφοπλιστών δηλαδή. Όλοι μαζί ενωμένοι ας φωνάξουμε: Ζήτω το Έθνος, Ζήτω οι Εφοπλιστές, Κάτω οι εργάτες και οι άνεργοι που μας πίνουνε το αίμα.
Παρακαλείτε ο ελληνικός λαός, αν τύχει να ξαναδιαβάσει στις λαϊκίστικες φυλλάδες της βόρειας Ευρώπης ότι οι έλληνες εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους, να σκίσουν τις συγκεκριμένες σελίδες και να αφήσουν μόνο αυτές που γράφουν ότι όλοι οι έλληνες είμαστε αεριτζήδες (πλην εφοπλιστών), φοροφυγάδες (πλην εφοπλιστών), τεμπέληδες και λαμόγια (πλην εφοπλιστών)!
 
Ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται επίσης και η επισήμανση του τέως υπουργού εφοπλιστών, σύμφωνα με την οποία πρέπει η Ε.Ε να αποκτήσει ανταγωνιστική ναυτιλία ώστε να μη χαθούν θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις μετακομίσουν στις χώρες της Άπω Ανατολής.
Αριστούργημα!!!
 
Την ώρα που ανακοίνωνε αυτά τα σημαντικά ο τέως, στην αίθουσα βρίσκονταν μόνο οι σερβιτόροι και μια καθαρίστρια που στηριζόταν στη σκούπα. Έτσι οι εφοπλιστές δεν ενημερώθηκαν από τον υπουργό τους και πήγαν και έφτιαξαν (συνέχισαν να φτιάχνουν) τα πλοία τους σε Ιαπωνία, Κίνα και Κορέα.
efoplistes ploia
 Από εδώ
 
Επίλογος:
Πριν λίγες ημέρες το Newsbomb.gr δημοσίευσε κατ’ αποκλειστικότητα ότι ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει μπει στο στόχαστρο των εισαγγελέων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι αρμόδιοι εισαγγελείς έχουν στα χέρια τους επώνυμη καταγγελία εις βάρος του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή της Ν.Δ, σύμφωνα με την οποία ο κ. Βαρβιτσιώτης φέρεται να έχει χρηματιστεί από εφοπλιστές, στην προσπάθεια των τελευταίων να διατηρήσουν στον... πάγο τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Καθώς η καταγγελία είναι επώνυμη και συνοδεύεται από συγκεκριμένα στοιχεία, από τα οποία προκύπτει υλικό... αξιοποιήσιμο για την τέλεση αδικημάτων, η υπόθεση έχει πλέον περάσει στο στάδιο της έρευνας και πολύ σύντομα θα πρέπει να αναμένονται τα αποτελέσματα της παρέμβασης των εισαγγελικών αρχών.
 
ΥΓ: Το ότι η "ελληνική" ναυτιλία είναι η πρώτη στον κόσμο και δεν σταμάτησε ποτέ να διογκώνεται, εν πολλοίς οφείλεται στο γεγονός ότι μετατρέπει σε καράβια τα δισεκατομμύρια που φοροαπαλλάσσεται.
 
Επειδή έχω την αίσθηση ότι ο Τσίπρας θα πέσει με πολύ μεγαλύτερο πάταγο απ’ ότι οι δοσίλογοι προκάτοχοί του - διότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα συνεχίσει να φυλλορροεί μέχρι που θα του φύγουν όλοι και κάποια στιγμή θα σιχαθεί και τον εαυτό που στηρίζεται από τους δεξιούς και τους ποταμίσιους τηλεμαλάκες - πιστεύω ότι το μόνο που του έχει απομείνει (κυριολεκτικά όμως) είναι να στείλει στη Δικαιοσύνη τα προαναφερθέντα καθάρματα, μήπως και κάποτε βρει δικαίωση εκείνο το γαμ… τιμημένο περί δικαίου αίσθημα του λαού.
 
varka italia
 
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"