Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

dikaiologies11

Πλειοψήφησαν για να υποστούν σειρά μέτρων οι εργαζόμενοι και η μικρομεσαία τάξη μέχρι οικονομικής αποστέωσης τους.

Την ίδια ώρα, είχαν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τους χιλιάδες φοροφυγάδες με τους ψηφιακούς δίσκους (cd) που είχαν από το φθινόπωρο του 2012 στα χέρια τους και είχε εξασφαλίσει ο Νόμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Όμως, δεν το έκαναν. Όπως, δεν έκαναν τίποτα και με τις υπόλοιπες λίστες φοροδιαφυγής!

Οι λόγοι προφανείς… Δεν ήθελαν να κυνηγήσουν εκείνους που τους στήριζαν και εξακολουθούσαν να το κάνουν. Ήταν δικοί τους άνθρωποι, στην ίδια κοινωνική τάξη ανήκαν. Το θεό χρήμα λάτρευαν και υπηρετούσαν πιστά.

Επιπλέον, πίστευαν, ότι κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την εξουσία τους και εάν βρισκόταν εν δυνάμει κυβερνήτης, ο απεχθής γιαυτούς ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές θα γύριζαν αμέσως το… παιχνίδι της πολιτικής εξουσίας υπέρ τους.

Διαψεύστηκαν, όμως, οικτρά (δεν είναι η πρώτη φορά που τους συμβαίνει!) και εκτίθενται για πολλοστή φορά στον ελληνικό λαό.

Στο λαό που του επέβαλαν νόμους με συνεχείς οικονομικές υποχρεώσεις για το κράτος, δηλαδή, τους δανειστές, αφήνοντας του μόνο αφορολόγητο το οξυγόνο που ανέπνεε.

11 φορές μειώσεις στις συντάξεις, αυξήσεις συνεχείς στα είδη κατανάλωσης, στο κόκκινο την ανεργία, πτώση σημαντική στα τραπεζικά επιτόκια στο σημείο να φτάσουν-σε σύντομο χρονικό διάστημα- σε κατακράτηση χρημάτων για τη διατήρηση των μικρών οικονομικών ποσών (αποταμίευση μίας ολόκληρης ζωής της πλειοψηφίας των Ελλήνων) στις τράπεζες.

Στο μεταξύ,οι φοροφυγάδες αρμένιζαν ανενόχλητοι! Έκλειναν μπίζνες, ή δαπανούσαν μέρος των πακτωλών χρημάτων που διέθεταν  για τις δύσκολες μέρες, εις βάρος των κορόιδων που στράγγιζαν και τα τελευταία τους τραπεζικά αποθεματικά για να ανταποκριθούν στην φοροεπιδρομή, προκειμένου να εξοφληθούν οι δανειστές.

Λιγότερο ζόρικη η κατάσταση για τη χώρα θα μπορούσε να ήταν, εάν από φθινόπωρο του 2012 η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επεξεργαστεί τις πληροφορίες που περιέχονταν στη «λίστα Μπόργιανς».

Θα είχαμε οδηγηθεί συντομότερα στον εντοπισμό των φοροφυγάδων και θα είχαν εισρεύσει χρήματα στα κρατικά ταμεία που η χώρα είχε ανάγκη.

Η λίστα της είχε δοθεί από τις  αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με πλήρη κάλυψη και έγκριση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όμως, η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παραλάβει.

Θα μπορούσε να είχε φτιάξει τον κατάλογο των Ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες και να ξεκινούσε τους ελέγχους για τη νομιμότητα αυτών των καταθέσεων, πολύ πριν η περίφημη λίστα φτάσει, επεξεργασμένη, στις ελληνικές αρχές.

Τα επιχειρήματα που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής, κάθε άλλο παρά αξιόπιστα κρίνονται.

Διατείνονται ότι, τότε δεν υπήρχε η γνωστή «λίστα Μπόργιανς», όπως παραδόθηκε στην Ελλάδα το 2015, όπου είχε καταλογοποιημένα τα στοιχεία που αφορούν τη χώρα μας.

Γιατί στο ενδεχόμενο, ότι κάποιο οικονομικό όφελος θα υπήρχε για τη χώρα εάν εξεταζόταν η λίστα, εμείς το αρνηθήκαμε;

Την ηγεσία Σαμαρά εκθέτει και η δικαιολογία ότι τα περίφημα cd είχαν αποκτηθεί παράνομα από τον Μπόργιανς με αποτέλεσμα να ήταν μη αξιοποιήσιμα, καθώς η αξιοποίησή τους ερχόταν σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία.

Αν υπήρχε η βούληση της κυβέρνησης Σαμαρά θα μπορούσε να βρεθεί ο τρόπος να αξιοποιηθούν οι λίστες φοροδιαφυγής.

Πως τώρα η σημερινή κυβέρνηση το κάνει, λαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που τροποποιούν προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος την παλαιότερη νομοθεσία;

Άρα, τρόπος υπήρχε και τότε, θέληση ουσιαστικά δεν υπήρχε στην κυβέρνηση Σαμαρά να προβεί στις… απαραίτητες  διαδικασίες.

 

Κατερίνα Μενεγάτου στο unblock.gr

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.