Περισσότεροι από 750 μαθητές και μαθήτριες από 30 Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» γιόρτασαν με μεγάλο ενθουσιασμό, μαζί με τους καθηγητές τους, τους εταίρους και τους διοργανωτές του προγράμματος, την ολοκλήρωση της δεύτερης περιόδου εφαρμογής του κατά το σχολικό έτος 2018-2019 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση,στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε παρουσίαση της ιδιαίτερης διαδρομής κάθε σχολείου στο πρόγραμμα, διαβούλευση των μαθητών/μαθητριών, έκθεση με έργα των σχολείων, υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι και την παρουσίαση του graphic novel Η Κατερίνα στην Αθήνα.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πόπη Διαμαντάκου, Πρόεδρος της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και υπεύθυνη του προγράμματος, και εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος: ο Πέτρος Βαγιονής, προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων Δ/νσης ΔΕ Α΄Αθήνας, ΥΠΠΕΘ, συνοδευόμενος από την Σταυρούλα Κυλιντηρέα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων Δ/νσης ΔΕ Α΄Αθήνας, ο Εμμανουήλ Χατζηελευθερίου, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΕ Α΄ Αθήνας, και η Κατερίνα Μπαζίγου, συντονίστρια Εκπαίδευσης για την Αειφορία, ΥΠΠΕΘ .

Τις παρουσιάσεις των σχολείων και την απονομή των επαίνων συντόνισαν η Πόπη Διαμαντάκου και ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΕ Α΄ Αθήνας, Εμμανουήλ Χατζηελευθερίου.

Σημαντική ενότητα του προγράμματος και της γιορτής λήξης, η μαθητική διαβούλευση των Γυμνασίων και Λυκείων που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά, υποστηρίχθηκε ώριμα από τους μαθητές και απέδωσε πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες. Φέτος, στα θέματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνονταν η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων χώρων, η ηχορύπανση, τα ηλεκτρικά πατίνια, η υγιεινή των κατοικιδίων στο δημόσιο χώρο, η προσβασιμότητα, το γκραφίτι και η ανακύκλωση.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος της διαδικασίας, οι μαθητές που εκπροσώπησαν κάθε σχολείο χωρίστηκαν σε ομάδες. Κάθε ομάδα ανέλαβε να επεξεργαστεί και να συζητήσει ένα θέμα, να καταγράψει τα συμπεράσματά της και να τα μεταφέρει στο Προεδρείο, το οποίο στελεχώθηκε από τους συντονιστές των ομάδων. Ακολούθησε ηλεκτρονική ψηφοφορία, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Απριλίου, με ερωτήσεις που προέκυψαν απο την επεξεργασία των συμπερασμάτων από το Προεδρείο.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, τα παιδιά συνδημιούργησαν εικαστικά με τον εικαστικό και συνεργάτη του προγράμματος, Γεράσιμο Αβλάμη.

Πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση του graphic novel Η Κατερίνα στην Αθήνα, που εξέδωσε η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ήρωες του βιβλίου και τη δημιουργική ομάδα που τους έδωσε ζωή στο χαρτί, την σεναριογράφο Βέρα Καρτάλου και τους εικονογράφους Νικόλα Στεφαδούρο και Γεράσιμο Αβλάμη, καθώς και να (ξανα)γνωρίσουν την Αθήνα μέσα από εικαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Τρι, 30/04/2019 - 09:50