Πλήθος εκπαιδευτικών, συνεργατών και φίλων παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του Οδηγού εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, που εκδόθηκε από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

Η έκδοση συγκεντρώνει τις βασικές αρχές και τις μεθόδους υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος του δήμου Αθηναίων «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που εφαρμόζεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Πολιτιστικά θέματα) και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) Α΄Αθήνας, και την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ).

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της Τεχνόπολης και Υπεύθυνη του προγράμματος κ. Πόπη Διαμαντάκου, η οποία ευχαρίστησε τους συντελεστές του προγράμματος και του Οδηγού, δηλώνοντας συγκινημένη για την άρτια επιστημονική δουλειά, η οποία επενδύει σε μια γενιά παιδιών που θα αγαπούν και θα προστατεύουν την πόλη.

Χαιρετισμό εκ μέρους της Προέδρου του ΠΙΟΠ κ. Σοφίας Στάϊκου απηύθυνε και η Υπεύθυνη του τμήματος Εκδόσεων του Ιδρύματος κ. Ουρανία Καραγιάννη, τονίζοντας ότι ο Οδηγός αποτελεί προϊόν εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ των δύο συνεκδοτών.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ, κ. Θάλεια Δραγώνα, η οποία σημείωσε ότι ο Οδηγός είναι προϊόν αναστοχαστικής αποτίμησης της πιλοτικής εφαρμογής και ότι «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» είναι ένα πρόγραμμα με πολυεπίπεδες αναγνώσεις που διεκδικεί μια θέση στη σχολική τάξη από κοινού με προγράμματα ανάλογης προσέγγισης.

«Πολυεργαλείο» γνωριμίας με την πόλη για παιδιά, εκπαιδευτικούς αλλά και οικογένειες, χαρακτήρισε τον Οδηγό ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, κ. Ανδρέας Λαπούρτας. Αναφερόμενος στο φαινόμενο του βανδαλισμού μνημείων που εξαπλώνεται στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ανέδειξε τη σημασία τέτοιων προγραμμάτων που έρχονται ως απάντηση στο (αντεστραμμένο) ερώτημα «Σε τι παιδιά θα παραδώσουμε αυτόν τον κόσμο;».

Για να σεβαστούν τα παιδιά την πόλη, πρέπει πρώτα εμείς να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε τη δική τους ματιά, υποστήριξε η κ. Ειρήνη Μίχα, Αρχιτέκτων, Επίκουρη καθηγήτρια ΕΜΠ. Κι αυτό, τόνισε, το επιτυγχάνουν ο Οδηγός και το πρόγραμμα, μέσα από μια ευρηματική μεθοδολογική προσέγγιση που φέρνει τον δημόσιο χώρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

«Πείτε μας, λοιπόν, την ιστορία!», προσκάλεσε τις συγγραφείς του βιβλίου η συντονίστρια της παρουσίασης, κ. Νόνη Καραγιάννη, Δημοσιογράφος, Γενική διευθύντρια του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9.84».

Το λόγο πήρε πρώτη η κ. Μαρία Δημοπούλου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας και μίλησε για τη μεγάλη πρόκληση που αποτέλεσε η ίδια η διαδικασία της γραφής για της συγγραφική ομάδα, για το ομαδικό πνεύμα και την αρμονική συνεργασία των μελών της. Και συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα είναι ένα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να υποστηρίξει πλήρως τον εκπαιδευτικό, ακόμη και όταν λείπει η διαδικασία της βιωματικής επιμόρφωσης.

Το γεγονός ότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έννοιες δύσκολες οι οποίες στη διάρκεια του προγράμματος γίνονται προσιτές υπογράμμισε η κ. Πόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Α΄ Αθήνας. Και συμπλήρωσε ότι στον Οδηγό κάθε σχολείο της πιλοτικής εφαρμογής βρήκε τη θέση του, χάρη στο πλούσιο φωτογραφικό υλικό που τον συνοδεύει.

Δεν πρόκειται για έναν απλό οδηγό για εκπαιδευτικούς, αλλά για ένα ολοκληρωμένο βιβλίο αναφοράς για κάθε βιβλιοθήκη, και δεν αφορά μόνο την Αθήνα, σημείωσε η τρίτη της συγγραφικής ομάδας, η κ. Ελένη Σβορώνου, Συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας.

Να υπάρξει ψηφιακή καταγραφή και τεκμηρίωση των αλλαγών που υφίστανται τα μνημεία στο πέρασμα του χρόνου, πρότεινε ο επικεφαλής της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», κ. Γιάννης Τροχόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε.

«Απολαυστικό και δροσερό», αλλά ταυτόχρονα απαιτητικό χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» η κ. Αντιόπη Φραντζή, διευθύντρια του 70ού Δημοτικού σχολείου Αθηνών.

«Βοήθησε ν’ αλλάξουν πολλά στη ματιά μας», συμπλήρωσε η κ. Δώρα Μπέτσα από το 16ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.

Τόσο το πρόγραμμα όσο και ο Οδηγός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων δεν δίνουν όλες τις απαντήσεις, θέτουν όμως καίρια ερωτήματα, σημείωσε η κ. Διαμαντάκου. «Οι θεσμοί χρειάζονται καθοδήγηση, οι πολίτες θα διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, συμπλήρωσε».

Ο «Αθήνα 9.84» μπορεί να βοηθήσει ώστε το πρόγραμμα να γίνει ευρύτερα γνωστό, δήλωσε η κ. Νόνη Καραγιάννη κλείνοντας την εκδήλωση.

Ο Οδηγός δεν διατίθεται προς πώληση, αντίτυπά του διανέμονται δωρεάν στα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το σύνολο του υλικού είναι προσβάσιμο online από τον ιστοχώρο του προγράμματος www.kids4thecity.gr.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Λίγα λόγια για «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία»

Το πλαίσιο

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία», που φέτος εφαρμόζεται για τρίτη συνεχή χρονιά στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Αθήνας, αποτελεί πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων και υλοποιείται από την Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το ΥΠΠΕΘ (Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας), και με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Γραφείο Διασύνδεσης ΑΣΚΤ).

Σκεπτικό & όραμα

Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, καθώς προσεγγίζει την έννοια της πολιτειότητας με παιδαγωγικές μεθόδους που σκοπό έχουν την καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργού πολίτη στους μαθητές από τις πρώτες σχολικές τάξεις. Με αφορμή τα υπαίθρια γλυπτά, τα μνημεία και την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Αθήνας, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τη μνήμη και την ιστορία της, να εξοικειωθούν με την έννοια του δημόσιου χώρου κι έτσι να μάθουν να αγαπούν και να προστατεύουν την πόλη τους.

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανάγκη μετάβασης από ένα κλειστό εκπαιδευτικό σύστημα σε ένα σύγχρονο δίκτυο ανταλλαγής ιδεών, προτάσεων και καλών πρακτικών, που θα παραμένει σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία, και θα ενθαρρύνει την πρωτοβουλία και την εξέλιξη των μελών του στη βάση της διά βίου μάθησης, «Το παιδί, η πόλη και τα μνημεία» επιδιώκει τη γόνιμη διάδραση με την εγχώρια εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, αρμόδιους φορείς) και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ανταλλαγή με ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα και υιοθετούν ανάλογη προσέγγιση.

Τον Ιούνιο 2018 εκδόθηκε ο Οδηγός Εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.

Τον Ιούλιο 2018, το πρόγραμμα έλαβε την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την εφαρμογή του στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι αριθμοί

Κατά την εφαρμογή του τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές (στην Π.Ε. 2016-17 και 2017-18, στη Δ.Ε. 2017-18) στις δράσεις του εντάχθηκαν 71 σχολεία, 133 εκπαιδευτικοί και 2.030 μαθητές και μαθήτριες 5-18 ετών.

Κατά την τρέχουσα περίοδο (2018-19), το πρόγραμμα διευρύνει τις συνεργασίες του και εμπλουτίζει τις δράσεις του, ενώ οι νέες "αφίξεις" υπολογίζονται σε περίπου 30 σχολεία, 60 εκπαιδευτικούς και 1.000 μαθητές και μαθήτριες.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι 213 0109300, 213 0109325

press@athens-technopolis.gr

Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»

Παρ, 16/11/2018 - 09:20
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"