«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Άνχελ Γκουρία για την εμπιστοσύνη που έδειξε στην Αθήνα για τη διοργάνωση της σημαντικής αυτής συνάντησης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ στο Δημαρχείο της Αθήνας.

O δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης κ. Άνχελ Γκουρία παρουσίασαν τον «Οδικό Χάρτη της Αθήνας – Ανάπτυξη για Όλους», που περιλαμβάνει την κοινή δέσμευση των πόλεων να αντιμετωπίσουν συνεργαζόμενες τις αυξανόμενες ανισότητες, τόσο στο επίπεδο της πόλης τους όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων άνοιξε τις εργασίες της 4ης Συνάντησης της πρωτοβουλίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «Champion Mayors for Inclusive Growth – Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους», στην οποία συμμετέχει η Αθήνα και φιλοξενεί για πρώτη φορά. Παρουσία εκπροσώπων Δήμων από 34 πόλεις απ’ όλο τον κόσμο, ο δήμαρχος Αθηναίων εξήρε τη σημασία των πόλεων στην αντιμετώπιση των τεράστιων προκλήσεων που συντελούνται, όπως η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές αλλαγές και το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή. Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η κοινωνική, η τεχνολογική και η καινοτομία στη διακυβέρνηση μπορούν να μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και να εξασφαλίσουν μία ανάπτυξη για όλους.

«Η συμβολή του ΟΟΣΑ στην προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης στη χώρα μας είναι ανεκτίμητη» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, υποδεχόμενος στο Δημαρχιακό Μέγαρο το Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ και επισήμανε: «Οι περισσότεροι διεθνείς «παίκτες» αναγνωρίζουν ότι οι πόλεις οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα. Διαθέτουν την ακριβή γνώση των προβλημάτων, την άμεση επαφή με τους πολίτες, τον ενθουσιασμό να καινοτομούν και να εφαρμόζουν δημιουργικές λύσεις εκεί που το κράτος βλέπει μόνο προβλήματα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Άνχελ Γκουρία μίλησε για την αξία της καινοτομίας ως εργαλείο ανάπτυξης για όλους, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς με μόνο στόχο τη μείωση του χάσματος μεταξύ αυτών που ευημερούν και εκείνων που υποφέρουν, όπως είπε. Ο κ.Γκουρία αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους. Τέλος μίλησε για την ανάγκη να επανακτηθεί ξανά η εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και κατέληξε πρέπει να προοδεύσουμε όλοι μαζί, κανείς να μην μείνει πίσω. Ο ΟΟΣΑ είναι εδώ για όλους, θέτοντας ίδιους στόχους και ίδιες προοπτικές.

«Την Τρίτη 19 Μαρτίου κατά την 7η Συνάντηση Στρογγυλής Τράπεζας Δημάρχων και Υπουργών που συμμετέχουν στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ, θα ενημερωθούν οι Υπουργοί για τον Οδικό Χάρτη της Αθήνας», δήλωσε ο κ. Καμίνης και σημείωσε με νόημα «Θα τροφοδοτήσουμε με τις θέσεις μας τις δικές τους συζητήσεις. Είναι καιρός μια τέτοια πρακτική συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και πόλεων να γίνει ο κανόνας, και όχι η εξαίρεση».

Χτίζοντας πάνω στο παράδειγμα της «Αθήνας - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018», στη 4η συνάντηση της πρωτοβουλίας του Ο.Ο.Σ.Α. “Champion Mayors for Inclusive Growth” - “Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους», οι Δήμαρχοι στον Οδικό Χάρτη, αναγνωρίζουν την καινοτομία, σε όλες τις μορφές της -κοινωνική, τεχνολογική, καινοτομία στο δημόσιο τομέα- ως το πλέον σημαντικό εργαλείο αντιμετώπισης των ανισοτήτων και υιοθετούν μία σειρά από αρχές προς αυτή την κατεύθυνση. Αναγνωρίζουν επίσης τον διαφορετικό «τρόπο» που επέλεξε η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ζητήματα και να προωθήσει λύσει, μέσω της συνεχούς και διεξοδικής διαβούλευσης με τους πολίτες.

«Είναι, αναμφίβολα, μία ακόμα αναγνώριση, ότι η Αθήνα, μέσα στην κρίση, μπόρεσε όχι μόνο να σταθεί όρθια, αλλά και να εμπνεύσει τον υπόλοιπο κόσμο με το παράδειγμα της», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κλείνοντας τις εργασίες της 4ης συνάντησης της πρωτοβουλίας του Ο.Ο.Σ.Α. “Champion Mayors for Inclusive Growth” - “Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους» .

Η Συνάντηση των Δημάρχων υιοθέτησε τη δήλωση καταδίκης του Γ. Καμίνη για τν τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. «Δηλώνουμε συγκλονισμένοι από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία. Δηλώνουμε, με την ευκαιρία της συνάντησης αυτής, ότι η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και το μίσος δεν έχουν καμία θέση στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας. Οι σκέψεις μας βρίσκονται στους συγγενείς των θυμάτων».

Στην 4η συνάντηση της πρωτοβουλίας του Ο.Ο.Σ.Α. “Champion Mayors for Inclusive Growth” - “Πρωταθλητές Δήμαρχοι για την Ανάπτυξη για Όλους» συμμετείχαν:

Ο δήμαρχος της πόλης Therford Miles του Καναδά, κ. Μarc – Alexandre Brousseau, ο δήμαρχος της πόλης Quillota της Χιλής κ. Luis Melia, ο δήμαρχος της πόλης Renca της Χιλής κ. Claoudio Castro, η δήμαρχος της πόλης Curridabat της Κόστα Ρίκα κυρία Alicia Borja Rodriguez, ο δήμαρχος της Bouc Bel Air στη Γαλλία κ. Ricard Mallie, ο δήμαρχος της περιφέρειας της Βουδαπέστης κ. Gabor Tamas Nagy, ο δήμαρχος του Reykjavik κ. Dagur Bergboruson Eggertsson, ο δήμαρχος της Μπολόνια κ. Virginio Merola, o δήμαρχος της πόλης Fukuoka της Ιαπωνίας κ. SoichiroTakashima, ο δήμαρχος της πόλης Toyama επίσης της Ιαπωνίας, κ. Masashi Mori, o δήμαρχος της Merida στο Μεξικό κ. Renan Barrera Concha, ο δήμαρχος της πόλης του Chefchaouen του Μαρόκου κ. Mohamed Sefiani, ο δήμαρχος του Rotterdam κ. Ahmed Aboutaleb. Από την Πορτογαλία οι δήμαρχοι της Braga κ. Ricardo Rio, του Porto κ. Rui Moreira και της Sintra κ. Basilio Horta, ο δήμαρχος της πόλης South East στη Σιγκαπούρη κ. Mohamad Maliki Osman, o δήμαρχος της Pontevedra στην Ισπανία κ. Miguel Anxo Fernandez Lores, και η δήμαρχος της πόλης Umea της Σουηδίας κυρία Marie – Louise Ronmark.

Σε επίπεδο αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων, οι πόλεις που εκπροσωπήθηκαν είναι η Βιέννη, το Tampere (Φινλανδία), το Αμβούργο, το Μιλάνο, το Maribor (Σλοβενία), η Μαδρίτη και το Μπιλμπάο, η Στοκχόλμη, το Μπρίστολ, η Γλασκώβη και τέλος, η Σάντα Μόνικα (ΗΠΑ).

Δευ, 18/03/2019 - 17:05