Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

ΑΝΤΙΝΕΑ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

29-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο κινηματογράφος «Αντινέα» κι αυτός στα σύνορα των Σεπολίων, όπως και η ΔΩΡΑ, βρισκόταν στην Λιοσίων 205 και διένυσε μια...

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» για ΒΟΤΡΥΣ - ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

04-11-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» απάντησε σε ερώτημά μας σχετικά με τις θέσεις της για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων...

Ακόμα χωματόδρομος στην Μανιτάκη στα Σεπόλια

04-11-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πόσα χρόνια ακόμα θα παραμείνει χωματόδρομος ένα κομμάτι 20 μέτρων το πολύ στην οδό Μανιτάκη στα Σεπόλια;

Η αλήθεια για την πολυκατοικία στην Αμβρακίας στα Σεπόλια και το πρόγραμμα ένταξης ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

09-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Πολλά λέγονται στην γειτονιά μας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την πολυκατοικία στην Αμβρακίας και την εγκατάσταση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων σε...

Οι Μύλοι Παινέση στα Σεπόλια και το νερό του Κηφισού

02-01-2021 ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι τα μέσα περίπου του 20ου, υπήρχαν αρκετοί μύλοι στην Αθήνα και μερικοί...

Στο 2%(!!!) το έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια

19-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 20 Οκτωβρίου είχαμε ενημερώσει ότι στο έργο της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια είχε καλυφθεί το 0,9%, σύμφωνα...

Μισή δουλειά στην Καλαμά στα Σεπόλια, μετά το γκρέμισμα της επικίνδυνης μάντρας δίπλα στην είσοδο των σχολείων

14-01-2021 ΣΗΜΕΡΑ

Η επικίνδυνη μάντρα στην οδό Καλαμά στα Σεπόλια, που ήταν δίπλα στην είσοδο των σχολείων γκρεμίστηκε (όπως είχαμε γράψει και...

Να μην παραχωρηθούν δημόσιοι χώροι προεκλογικής προβολής στη Χρυσή Αυγή, εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Υιοθετώντας την εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Μπρούλια, κατά την ειδική συνεδρίαση για την παραχώρηση και κατανομή χώρων προεκλογικής προβολής, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε να επιμείνει στην προηγούμενη απόφασή του για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, και να μη διατεθούν, ούτε κατά την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, χώροι στο κόμμα της Χρυσής Αυγής.

«Ο δήμος Αθηναίων έχει συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι στην πόλη και τους πολίτες της και στο μέτρο που η ρητορεία μίσους και η προσπάθεια εκλογικής κεφαλαιοποίησής της συνεχίζεται και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, οφείλει να ανταποκριθεί με σύνεση στις ευθύνες αυτές» τόνισε ο κ. Μπρούλιας, σημειώνοντας ότι «οι κανόνες δικαίου δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο, υπάρχει ιεράρχηση των κανόνων δικαίου στην εθνική έννομη τάξη, με υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και του Συντάγματος, και στην ιεράρχηση αυτή η εκλογική νομοθεσία κατέχει συγκεκριμένη θέση».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Μπρούλιας στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μπορεί καταρχήν να θεωρηθεί αναγκαία στις δημοκρατικές κοινωνίες η επιβολή προληπτικών μέτρων σε βάρος των μορφών έκφρασης οι οποίες διαδίδουν, υποκινούν, προάγουν ή δικαιολογούν το μίσος που βασίζεται στη μισαλλοδοξία, υπό την προϋπόθεση ότι η επιβολή «διατυπώσεων», «προϋποθέσεων», «περιορισμών» ή «κυρώσεων» γίνεται κατά τρόπο ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό.

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΡΟΥΛΙΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ (18.06.2019) ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Γ. ΜΠΡΟΥΛΙΑΣ: «Στη σημερινή συνεδρίαση καλούμαστε να αποφασίσουμε για τη διάθεση κοινοχρήστων χώρων και τον καθορισμό της χρήσης αυτών για την προβολή των υποψηφίων συνδυασμών εν όψει των Εθνικών Εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019.

Η απόφασή μας αυτή λαμβάνεται υπό το φως των πρόσφατων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, με τις οποίες ακυρώθηκαν οι υπ’ αρ.751/2109 και 753/2019 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Αθηναίων για μη παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την προβολή της Χρυσής Αυγής και των συνδυασμών της στις ευρωπαϊκές, καθώς και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζει τις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (Π.Δ. 26/2012, άρθρο 44 παρ. 3 και Υ.Α. 24923/2019 άρθρο 3), που επικαλέστηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση των προηγούμενων αποφάσεών του και αναμένει την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, όπου ο Δήμος Αθηναίων έχει προσφύγει, για την ερμηνεία τους και για τα υπόλοιπα κρίσιμα νομικά και ουσιαστικά ζητήματα.

Όπως γνωρίζει και ότι οι κανόνες δικαίου δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο επίπεδο, ότι υπάρχει ιεράρχηση των κανόνων δικαίου στην εθνική έννομη τάξη, με υπεροχή του κοινοτικού δικαίου και του Συντάγματος, και ότι στην ιεράρχηση αυτή η εκλογική νομοθεσία κατέχει συγκεκριμένη θέση.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο γνωρίζει ότι υπάρχει πλήθος αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τη ρητορική μίσους και συγκεκριμένα για το εθνοτικό, φυλετικό και θρησκευτικό μίσος, τη δικαιολόγηση και υποκίνηση βίας, την άρνηση εγκλημάτων πολέμου, κλπ, οι οποίες ερμηνεύουν τους κανόνες που σχετίζονται με την άσκηση των δημοκρατικών ελευθεριών και τα όριά τους, στις περιπτώσεις που τέτοιου είδους μίσος υποκινείται.

Η ελευθερία της έκφρασης συνιστά θεμελιώδες ατομικό δικαίωμα, το οποίο εκπηγάζει από τις αρχές του πλουραλισμού, της ανεκτικότητας και της ευρύτητας πνεύματος, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει δημοκρατική κοινωνία.

Η ελευθερία της έκφρασης αφορά όχι μόνο τις «πληροφορίες» ή «ιδέες» που γίνονται ευχάριστα αποδεκτές ή που θεωρούνται μη προσβλητικές ή αδιάφορες, αλλά και εκείνες που προσβάλλουν, σοκάρουν ή ενοχλούν το Κράτος ή οποιοδήποτε τμήμα του πληθυσμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, μπορεί καταρχήν να θεωρηθεί αναγκαία στις δημοκρατικές κοινωνίες η επιβολή προληπτικών μέτρων σε βάρος των μορφών έκφρασης οι οποίες διαδίδουν, υποκινούν, προάγουν ή δικαιολογούν το μίσος που βασίζεται στη μισαλλοδοξία, υπό την προϋπόθεση ότι η επιβολή «διατυπώσεων», «προϋποθέσεων», «περιορισμών» ή «κυρώσεων» γίνεται κατά τρόπο ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο θεμιτό σκοπό.

Ο δήμος Αθηναίων δεν σκιαμαχεί. Έχει υπόψη του συγκεκριμένες πρακτικές μίσους που ασκήθηκαν εντός των ορίων του από το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο - και οι οποίες δυστυχώς δεν περιορίστηκαν στο επίπεδο της ρητορικής.

Ο δήμος δεν είναι δικαστήριο ούτε είναι αρμόδιος να ελέγξει την νομιμότητα των κομμάτων που μετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Έχει όμως υπόψη του πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων κατά στελεχών του συγκεκριμένου χώρου και πλήθος δικών που εκκρεμούν για παράνομες πράξεις σε βάρος ανθρώπων που ανήκουν σε τμήματα του πληθυσμού της Αθήνας κατά των οποίων στρέφεται το μίσος της Χρυσής Αυγής.

Ο δήμος Αθηναίων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μένει θεατής στην τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Ούτε μπορεί να προβλέψει την έκταση που μπορεί να λάβει μια σύγκρουση με αφορμή την παρουσία εκλογικού κέντρου της Χρυσής Αυγής σε κοινόχρηστο χώρο – αυτό ασφαλώς ούτε τα ίδια τα στελέχη της Χρυσής Αυγής μπορούν να το προβλέψουν.

Ο δήμος Αθηναίων έχει συγκεκριμένες ευθύνες απέναντι στην πόλη, το περιβάλλον και τους πολίτες της και στο μέτρο που η ρητορεία μίσους και η προσπάθεια εκλογικής κεφαλαιοποίησής της συνεχίζεται και στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, οφείλει να ανταποκριθεί με σύνεση στις ευθύνες αυτές.

Εμμένουμε στο πνεύμα των αποφάσεων 751 και 753, δεν κάνουμε πίσω.

Η Αθήνα παραμένει πόλη δημοκρατική και ελεύθερη».

Τρι, 18/06/2019 - 17:35
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"