Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε την πρόταση του Καμίνη για σύναψη δανείου από την ΕΤΕΠ, ώστε να χρηματοδοτηθούν μια σειρά έργων.

Οι βασικοί λόγοι της στάσης της «Ανοιχτής Πόλης» προσδιορίζονται στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ως η έλλειψη αναλυτικού σχεδίου εκτέλεσης των έργων και η έλλεψη τεκμηρίωσης της αναγκαιότητας σύναψης του δανείου. Με την ίδια επίσης ανακοίνωση καυτηριάζεται το γεγονός ότι το δάνειο προτείνεται να συναφθεί λίγο πριν την λήξη της θητείας του σημερινού δημάρχου και καταγγέλεται ότι υπάρχουν πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την πρόταση.

Αναλυτικα η ανακοίνωση της παράταξης «Ανοιχτής Πόλη».

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1/3/2018

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, μετά την αναβολή, η συζήτηση για τη σύναψη δανείου του Δήμου της Αθήνας με την ΕΤΕΠ, ύψους 55εκ ευρώ. Παρά την αναβολή, με σκοπό την διεξοδικότερη ενημέρωση, ουδέν νέο προέκυψε! Αντί για τον αναμενόμενο κατάλογο με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το δάνειο, ξανακατατέθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου με προσθέσεις και μεταφορές κονδυλίων προϋπολογισμό.
Δεν λαμβάνεται καμία πρόνοια για σοβαρά μεγάλα έργα επενδυτικού-αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα μπορούσαν να συνηγορήσουν υπέρ της ανάγκης σύναψης δανείου. Απουσιάζουν πολλά σοβαρά έργα που έχουν αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως το αποτεφρωτήριο, το τζαμί , το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί, το σχέδιο για τον Ελαιώνα, η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, η ανάπλαση του ιστορικού-εμπορικού κέντρου, η σύνδεση του Ζαππείου με τον Αρδηττό και τον αρχαιολογικό χώρο, το οικόπεδο της ΔΕΗ επί της οδού Λάμψα, η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της πόλης, κ.λπ.
Πράγματι, στο εισηγητικό αναφέρεται ότι ο βασικός λόγος για τη σύναψη δανείου είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου ύψους 190εκ. ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου έχει σειρά έργων προϋπολογισμένων και με χρήματα στους αντίστοιχους κωδικούς, τα περισσότερα έχουν δημοπρατηθεί και ξεπερνούν τα 21εκ. ευρώ. Ως εκ τούτου δεν διαφαίνεται ο λόγος προσφυγής σε δανεισμό.
Είναι γνωστό ότι ο ΔΑ έχει πετύχει μέσα από διαγωνιστική διαδικασία να εξασφαλίσει 85εκ. ευρώ από την περιφέρεια Αττικής για την ΟΧΕ. Επιπλέον υπάρχουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ειδικό πρόγραμμα ύψους 20εκ ευρώ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής που αναφέρεται στους ΟΤΑ και στοχεύει στη διαμόρφωση χώρων καταλληλότητας, εξωραϊσμού κτιριακών εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου παιδικών σταθμών. Υπάρχει ειδική χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών, τα νέα προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» Ι και ΙΙ το ύψος των οποίων θα ξεπεράσει το 1,5 δις, για την αντιμετώπιση πιστωτικών προβλημάτων των ΟΤΑ, για το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων και λογιστική τακτοποίηση παραδοτέων έργων. Αν υπολογίσουμε το πλεόνασμα των 20εκΕ στο αποθεματικό του ΔΑ, είναι προφανές ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία επαρκούν για την κάλυψη τουλάχιστον των ώριμων έργων που ανέρχονται σε 140εκ. ευρώ. Αν υπολογίσουμε τα πιστωμένα χρήματα από το ΠΔΕ προκύπτει ότι δεν απαιτείται καμία επιπλέον χρηματοδότηση τουλάχιστο για το έτος 2018 και το Α΄ εξάμηνο του 2109, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσης διοίκησης.
Τα ανώριμα έργα ξεπερνούν το 70% του τεχνικού προγράμματος. Και αυτό οφείλεται στην αδυναμία πρόβλεψης και εκπόνησης μελετών. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΔΑ, η ανυπαρξία μελετών, ως απαραίτητη προϋπόθεση απορρόφησης κονδυλίων, γεγονός που καθιστά μη δημοπρατούμενα ακόμα και ώριμα έργα. Παραδείγματα: α) η ανυπαρξία μελετών για την απορρόφηση κονδυλίων ύψους 3εκ. ευρώ για να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές, β) απένταξη κονδυλίων ύψους 500χιλ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα διαμόρφωσης και κατασκευής κλειστού αθλητικού κέντρου (Κονίστρα), γ) μόλις πρόσφατα κατάφερε να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με τη περιφέρεια Αττικής για απορρόφηση κονδυλίων 5εκ. ευρώ που αφορούν δομές κοινωνικής πολιτικής. Έχουμε επανειλημμένα επισημάνει αυτό το πρόβλημα και φτάσαμε στο σημείο να σας υποδείξουμε το πρόγραμμα χρηματοδότησης που παρέχει το ΤΠΔ στους ΟΤΑ και μάλιστα με ειδικά χαμηλό επιτόκιο 1,69% προκειμένου να καλυφθεί η ανάγκη εκπόνησης μελετών, ως αμελλητί συνθήκης για την απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ. Τεχνικά η πρόταση έχει καλούς όρους, όμως κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν κατατέθηκε σαφές σχέδιο για που ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα. Ιδιαιτέρως μάλιστα δεν προκύπτει από πουθενά ότι επίκεινται έργα επενδυτικού αναπτυξιακού χαρακτήρα πέρα από τη γενικόλογη αναφορά στο τεχνικό πρόγραμμα του ΔΑ. Και είναι απορίας άξιο πως η ΕΤΕΠ ενέκρινε δάνειο που υπερβαίνει τους σκοπούς της. Η έννοια της επένδυσης προϋποθέτει master plan, προβλέψεις ανταποδοτικού χαρακτήρα, κάλυψη του κόστους και πλεόνασμα αποπληρωμής. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει, απεναντίας συνεχίζεται η πολιτική της πεπατημένης των προηγούμενων χρόνων.
Τέλος, μοιάζει να ξεχάσατε τη σκληρότατη στάση σας απέναντι σε ανάλογες προτάσεις στο παρελθόν, και ζητάτε πλέον σήμερα την ψήφο αυτών που είχατε κατακεραυνώσει για να συμπληρώσετε τα 2/3 της πλειοψηφίας.
Εν κατακλείδι διαπιστώνουμε:
Έλλειψη αναλυτικού σχεδίου εκτέλεσης αναπτυξιακών έργων
Μη τεκμηριωμένη πρόταση αναγκαιότητας σύναψης δανείου
Απόκρυψη του βασικού προβλήματος έλλειψης μελετών για απορρόφηση κονδυλίων
Άρνηση συνεργασίας με κρατικούς φορείς και τη Περιφέρεια Αττικής
Κακή χρονική στιγμή, στην ολοκλήρωση της θητείας σας, για σύναψη δανείου
Άδηλες πολιτικές-προσωπικές σκοπιμότητες

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"