Με δελτίο τύπου η δημοτική κίνηση «Ανοιχτή Πόλη» καταγγέλει ότι επιδιώκεται η υπαγωγή σε ΣΔΙΤ του έργου «Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Αθηναίων».

Αυτή η ενέργεια, συνεχίζει το δελτίο της Ανοιχτής Πόλης, αποτελεί μια νέα σκανδαλώδη προσπάθεια για την παραχώρηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αθηναίων 21-03-2018- Θέμα: ΣΔΙΤ Ηλεκτρολογικού

Η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη που χαρακτηρίζει τη διαχείριση του Δήμου Αθηναίων, έχει εκφραστεί παλιότερα με την συναίνεση στην κατάργηση υπηρεσιών όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες, στον ζήλο που επέδειξε στην απόλυση των συμβασιούχων και στην εκχώρηση λειτουργιών  της Δ/νσης Καθαριότητας σε ιδιώτες. Σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια  νέα σκανδαλώδης προσπάθεια για την παραχώρηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων στην ιδιωτική κερδοσκοπία.

Συγκεκριμένα,  με μια αγνώστου ταυτότητας μελέτη-πρόταση, επιδιώκεται η υπαγωγή σε ΣΔΙΤ του έργου «Αναβάθμιση και βελτιστοποίηση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων του Δήμου Αθηναίων».

Από την συγκεκριμένη μελέτη που αφορά την ολική αντικατάσταση παλαιών φωτιστικών σωμάτων με νέας τεχνολογίας LED και τη συντήρηση αυτών από τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξης για 12-15 έτη, με προβλεπόμενο κόστος 38-42 εκατομμύρια ευρώ πλέον ΦΠΑ, προκύπτουν διάφορες ενστάσεις και προβληματισμοί μετά  από την γνωμοδότηση της Δ/νσης Ηλεκτρολογικού και την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Ηλεκτρολογικού.  Ενδεικτικά παραθέτουμε:

1.Η μελέτη στηρίζεται σε υπολογισμό του ετήσιου κόστος κατανάλωσης φωτιστικών σωμάτων 6.128.377 ευρώ, παρουσιάζοντας μεγάλη απόκλιση από τα 2.600.000 ευρώ που δίνουν οι υπολογισμοί της Διεύθυνσης Ηλεκτρολογικού.

2.Αναφέρεται  σε αντικατάσταση 45.666 φωτιστικών σωμάτων LED παραβλέποντας το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αντικατασταθεί και βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής με νέας τεχνολογίας 7.839 φωτιστικά σώματα για τα οποία δεν συντρέχει λόγος αντικατάστασης.

3.Σε τρείς πλατείες που αντικαταστάθηκαν παλαιού τύπου φωτιστικά με νέα, πριν την ανάπλαση υπήρχαν 9 ιστοί των 250W συνολικής κατανάλωσης 2.250W και τοποθετήθηκαν 26 ιστοί με φωτιστικά LED συνολικής κατανάλωσης 1.812W. Η εξοικονόμηση στην κατανάλωση  αντισταθμίζεται από το κόστος των επιπλέον υποδομών και καθιστά αμφίβολη την απόσβεση του έργου από το όφελος εξοικονόμησης ενέργειας.

4.Το εκτιμώμενο κόστος, 950,38 ευρώ/φωτιστικό  είναι ιδιαιτέρως υψηλό σε σχέση με τις τιμές που δόθηκαν σε πρόσφατους διαγωνισμούς της υπηρεσίας ο μέσος όρος των οποίων είναι 330 ευρώ/φωτιστικό με 5ετη εγγύηση.

5.Τέλος, στη μελέτη αναφέρεται ότι δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις εργαζομένων, παρότι το Ηλεκτρολογικό είναι ανταποδοτική υπηρεσία και θα μπορούσαν να προκηρυχτούν θέσεις στον τρέχοντα διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, ο οποίος άλλωστε προβλέπει 850 θέσεις μονίμων υπαλλήλων για τον ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"