Το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη» στις 8/3 αναφέρεται σε δύο ζητήματα: Την υπόθεση του ΒΙΟΠΑ στον προμπονά και τα ερωτήματα που προκύπτουν από την αγορά ενός, υπερτιμημένου κατά την «Ανοιχτή Πόλη», ακινήτου στο Παγκράτι.

Α. Η υπόθεση του ΒΙΟΠΑ Προμπονά ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας 2000, όταν έγινε η αλλαγή χαρακτηρισμού από ΒΙΟΠΑ (βιοτεχνικό - βιομηχανικό πάρκο) σε «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση», όπου επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας (καταστήματα, κατοικίες, βιοτεχνίες μικρής εγκατεστημένης ισχύος – μικρής όχλησης). Πρακτικά με αυτόν τον τρόπο άνοιγε ο δρόμος για εντατική εκμετάλλευση. Έτσι, μια περιοχή 55000 τ.μ., από εκτός σχεδίου που ήταν (το ΒΙΟΠΑ έχει περιορισμένες χρήσεις και δεν έχει ρυμοτομία), θα έχουμε σχέδιο πόλεως και πρακτικά όλες τις προβλεπόμενες χρήσεις. Ο Σουφλιάς τότε τους έκανε το χατίρι, ψηφίστηκε ο νόμος μετατροπής από ΒΙΟΠΑ σε «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση».
Υπήρξε σφοδρή αντίδραση των κατοίκων, για δύο ζητήματα. Το πρώτο ήταν ο Συντελεστής Δόμησης (Σ.Δ.) πάνω από 2, ενώ η περιοχή έχει Σ.Δ. 1,5. Το άλλο είναι πως βρίσκεται μέσα στην περιοχή το εργοστάσιο ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας Μάτσα 14000 τ.μ., με διατηρητέο το κτίριο Α και την πύλη με την επιγραφή. Με άδηλες διαδικασίες κατεδαφίστηκαν τα υπόλοιπα κτίρια, που στέγαζαν όλη την καθετοποιημένη παραγωγή, το ιστορικό Στούντιο 1, το Στούντιο 2 και το κτίριο της διοίκησης. Η θέση της επιτροπής διάσωσης ήταν και είναι πως το διατηρητέο κτίριο πρέπει να γίνει δημόσιο μουσείο και όχι ιδιωτικό. Το θέμα έφτασε μέχρι συμβούλιο επικρατείας.
Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, ανέθεσαν σε τεχνικό γραφείο τη μελέτη πολεοδόμησης της περιοχής, δηλαδή την ένταξή της στο σχέδιο πόλεως. Το σχέδιο αυτό έγινε δωρεά στο Δήμο ο οποίος το απεδέχθη ασμένως. Μετά από πολλές ενστάσεις, έγιναν διορθώσεις από την τεχνική υπηρεσία και το σχέδιο ξαναπαρουσιάστηκε στην κοινότητα. Ζητήσαμε, ως παράταξη, την κατάσταση των ιδιοκτησιών ώστε να δούμε τι εισφορά σε γη έχει δώσει η κάθε ιδιοκτησία (ο νόμος 1337/83 που αφορά τις εντάξεις στο σχέδιο πόλεως έχει κλιμάκωση της εισφοράς σε γη και σε χρήμα ανάλογα με το μέγεθος της ιδιοκτησίας). Στο δημοτικό συμβούλιο 1 Μαρτίου 2018 επισημάναμε ότι περιμένουμε αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου και της προόδου εφαρμογής του και ζητήσαμε να έχουμε χρόνο για προτάσεις. Αντί γι αυτό, μας ζητάτε σήμερα να καταδικάσουμε στα απορρίμματα τις ενστάσεις που είχαμε καταθέσει, χωρίς ποτέ να έχουν απαντηθεί. Προφανώς για άλλη μια φορά η απαξίωση για την αντιπολίτευση αλλά και για τις επιθυμίες των πολιτών περισσεύει. Εμείς ξαναρωτάμε:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη;
2. Έχει προχωρήσει ώστε να αποτυπώνεται η εισφορά σε γη του κάθε ιδιοκτήτη, και ποια είναι αυτή;
Και ζητάμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία για απαλλοτρίωση και επισκευή του κτιρίου Α και της πύλης, κατόπιν μελέτης αποκατάστασης των δομικών στοιχείων από επιτροπή επιστημόνων, καθώς και να σχεδιαστεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων με τη βοήθεια μουσειολόγων. Υπάρχουν θησαυροί που, αν γινόταν η ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ δημόσιο μουσείο, θα συγκεντρώνονταν με σεβασμό στους χώρους της.

Β. Μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί η αποδοχή μιας και μόνο εκτίμησης, από ορκωτό εκτιμητή εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων, σχετικά με την απευθείας αγορά ακινήτου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, έκτασης 753,31 τ.μ., επί των οδών Νικοσθένους-Πολέμωνος & Ελλανίκου στο Παγκράτι. Ο Δήμος αποδέχεται, χωρίς καμία επαλήθευση, την εκτίμηση για αγοραία αξία 2.100.000,00 ευρώ, τη στιγμή που ο ίδιος ο ορκωτός εκτιμητής στην έκθεσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, "... οι εκτιμήσεις μας δεν θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη σε περίπτωση αγοραπωλησίας χωρίς να πραγματοποιείται περαιτέρω έρευνα ή να παρέχονται περαιτέρω συμβουλευτικές υπηρεσίες. Σε κάθε περίπτωση θα συνιστούσαμε τακτική ανασκόπηση της γενικότερης κατάστασης καθώς και των εκθέσεών μας που αφορούν εκτιμήσεις ακινήτων.''
Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ ακολουθώντας την προτροπή του εκτιμητή ζήτησε και έλαβε πρώτες εκτιμήσεις από άλλους ορκωτούς εκτιμητές, οι οποίες προσδιορίζουν την αξία του συγκεκριμένου ακινήτου σε 1.000.000,00 έως 1.500.000,00 ευρώ.
Για τους λόγους αυτούς ζητούμε την αναβολή του θέματος, ώστε να γίνει εκτίμηση του ακινήτου από περισσότερους ορκωτούς εκτιμητές, οι οποίοι θα ορισθούν κατόπιν διαγωνισμού, και ακολούθως να γίνει επαναδιαπραγμάτευση της αποζημίωσης για τη συγκεκριμένη αγορά με την ιδιοκτήτρια εταιρεία.
Εκτιμούμε ότι, με τέτοιου είδους πρακτικές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, δεν είναι παράδοξο που ο Δήμος Αθηναίων χρειάστηκε δάνειο για την υλοποίηση του αναπτυξιακού του προγράμματος, αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει τέτοιο πρόγραμμα.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"