Ε Π Ι Λ Ο Γ Ε Σ

Το κέντρο διασκεδάσεως «Ροσινιόλ» μέσα από τις εφημερίδες της εποχής του

29-01-2019 ΙΣΤΟΡΙΑ

Επιχειρούμε ένα μικρό χρονικό της ιστορίας του κέντρου διασκεδάσεως Ροσινιόλ, που βρίσκονταν στο τέρμα της Δυρραχίου, μέσα από δημοσιεύσεις, διαφημίσεις...

Τα βουστάσια των Σεπολίων στο πέρασμα του χρόνου

21-04-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

«Ξεφυλλίζοντας» πάλι παλιές εφημερίδες, βρήκα μερικές δημοσιεύσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές που αφορούν στα περίφημα βουστάσια των Σεπολίων.

Έργο υπογειοποίησης σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια - Φωτογραφίες 4 Οκτωβρίου

04-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Προχώρησαν αρκετά οι εργασίες, από τότε που είχαμε τελευταία φορά δημοσιεύσει φωτογραφίες στις 2/5/20, από το έργο της υπογειοποίησης των...

Και πάλι για το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στα Σεπόλια - Απάντηση σε ερωτήματα - Πως φτιάχτηκε και ποιοί το συντηρούν;

01-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην προηγούμενη αναφορά μας σε αυτόν τον θαυμάσιο χώρο που βρίσκεται στην γειτονιά μας, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής με...

ΑΜΟΡΕ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια - [ενημερωμένο με τις μαρτυρίες κατοίκων]

15-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Διάβαζα πριν μερικές μέρες ένα αρθράκι που είχα γράψει παλαιότερα για τον θρυλικό κινηματογράφο των Σεπολίων ΑΜΟΡΕ και διαπίστωσα κάποιες...

Σε ποιόν θα κόψει κλήση η δημοτική αστυνομία γι αυτό το πεζοδρόμιο;

02-10-2020 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πολύ καλά κάνει η δημοτική αστυνομία και κόβει κλήση σε όποιον παρκάρει σε πεζοδρόμιο. Αλλά γι αυτό το πεζοδρόμιο σε...

Σεπόλια - ιστορίες από στόμα σε στόμα

20-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτό το άρθρο προσπαθεί να συγκεντρώσει αναμνήσεις και ιστορίες από τους παλιούς σεπολιώτες, όσους γράφουν στο facebook τουλάχιστον. Γιατί αυτά...

Στην επικαιρότητα οι προτάσεις μαθητών του 53ου ΓΕΛ για την αξιοποίηση των ΒΟΤΡΥΣ και ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ

05-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Στις 26 Ιουνίου του 2018 είχαμε αναδημοσιεύσει, συνοδεία ενός σύντομου εισαγωγικού σημειώματος, ένα ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, που είχε σαν...

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και «Αναγέννηση» πάνε μαζί για το ΒΟΤΡΥΣ στα Σεπόλια

10-10-2020 ΣΗΜΕΡΑ

Με κοινό Δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών και ο εκπολιτιστικός εξωραϊστικός σύλλογος Σεπολίων «Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» προτείνουν και διεκδικούν την...

ΧΟΛΥΓΟΥΝΤ - κινηματογραφικές αναμνήσεις στα Σεπόλια

16-10-2020 ΙΣΤΟΡΙΑ

Κινηματογράφος, κρατημένος κι αυτός στην μνήμη των κατοίκων των Σεπολίων, βρίσκονταν στην καρδιά της γειτονιάς, στην οδό Δυρραχίου. Δεν είχε...

Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχει στο 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου με διπλό περίπτερο (ν. 114-116) στον κεντρικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου. Στο περίπτερο θα υπάρχει ενημερωτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό τόσο από τη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις της, όσο και από δεκάδες φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν, όπως πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσεία, μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες. Επίσης θα υπάρχουν ενημερωτικές δράσεις από φορείς υλοποίησης του προγράμματος. Οι φορείς θα έχουν έτσι την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό και να ενημερώσουν για τις δράσεις με τις οποίες συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη, ετήσια διοργάνωση της Αθήνας.

Με σύνθημα «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου» δόθηκε στη Συνέντευξη Τύπου το στίγμα του 47ου Φεστιβάλ βιβλίου που φέτος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Ζάππειο Μέγαρο (ΟΛΥΜΠΙΑ 2016-2018, Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων), σε συνεργασία με την ΕΡΤ, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν και το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο. Είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του δήμου Αθηναίων και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.

Με τη συμμετοχή 160 εκδοτών, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 180 εκδηλώσεις και μεγάλο αφιέρωμα στη Μελοποιημένη Ποίηση, το φεστιβάλ ξεκινά στο Ζάππειο στις 31 Αυγούστου και διαρκεί έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ θα τελέσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος τη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 20:00, στον υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων του Ζαππείου Μεγάρου.

Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συμμετέχει στο φεστιβάλ με διπλό περίπτερο (ν. 114-116) στον κεντρικό προαύλιο χώρο του Ζαππείου. Στο περίπτερο θα υπάρχει ενημερωτικό έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό τόσο από τη διοργάνωση και τις εκδηλώσεις της, όσο και από δεκάδες φορείς που συμμετέχουν σε αυτήν, όπως πολιτιστικοί οργανισμοί, μουσεία, μορφωτικά ιδρύματα και πρεσβείες. Επίσης θα υπάρχουν ενημερωτικές δράσεις από φορείς υλοποίησης του προγράμματος. Οι φορείς θα έχουν έτσι την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το κοινό και να ενημερώσουν για τις δράσεις με τις οποίες συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη, ετήσια διοργάνωση της Αθήνας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα της διοργάνωσης, που έχει ξεκινήσει από τις 23 Απριλίου 2018 και διαρκεί μια ολόκληρη χρονιά, περιλαμβάνει περισσότερες από 300 δράσεις με πάνω από 150 φορείς!

Ενδεικτικά:

Την Παρασκευή 31/8 και 7/9, στο χώρο του περιπτέρου θα παρουσιαστεί από την ActionAID μέρος της συλλογικής έκθεσης των φανζίν που δημιούργησαν 40.000 μαθητές από 700 σχολεία, γύρω από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, και είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο της διοργάνωσης στο Victoria Square Project.

Στις 3, 5, 10 και 12 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί από την ΠΥΡΝΑ το πρόγραμμα «ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ® για πολύ μικρούς αναγνώστες» που ξεκινά στους 72 σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών. Το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και μια δραματοποιημένη αφήγηση παραμυθιού.

Την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού οργανώνει δράσεις και παιχνίδια γύρω από το βιβλίο και αφήγηση παραμυθιού.

Την Τετάρτη 5 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει τις Ανοικτές Συλλογές του, με τη χρήση tablet και με τίτλο «Ταξιδεύοντας στη Νέα Εποχή: Από τη συλλογή θεατρικών προγραμμάτων του 20ου αιώνα στο Αρχείο του Μιχάλη Κακογιάννη»

Την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, η Ορχήστρα των Χωμάτων πραγματοποιεί ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά, όπου θα δημιουργηθεί μια καρτ-ποστάλ ως reminder της δράσης που ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων "Είναι βιβλίο ή είναι τέχνη;": Κύκλος καλλιτεχνικών βιωματικών εργαστηρίων για παιδιά και εφήβους με στόχο τη γνωριμία με το βιβλίο ως έργο τέχνης.

Τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η ομάδα του Κινητήρα παρουσιάζει στο χώρο του Φεστιβάλ την περιπατητική παράσταση «Απρόσμενες Αναγνώσεις».

Βασική εκδήλωση στο πρόγραμμα του 47ου Φεστιβάλ Βιβλίου είναι το Αφιέρωμα Μουσικής και Λόγου στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου στις 7 Σεπτεμβρίου που διοργανώνουν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου και η «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων. Θα μιλήσουν ο ποιητής Δημήτρης Αγγελής και ο συγγραφέας Κώστας Λογαράς. Από το έργο του Μάνου Ελευθερίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μάνος Καρατζογιάννης και Αλίνα Κωτσοβούλου. Τραγούδια του θα ερμηνεύσουν οι: Πολυξένη Καράκογλου, Απόστολος Κίτσος, Νίκος Μερτζάνος. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Κυριάκος, Σπύρος Παρασκευάκος, Αλέξης Στενάκης Μουσική επιμέλεια εκδήλωσης: Σπύρος Παρασκευάκος

Η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στο χώρο του Ζαππείου τις εξής ημέρες και ώρες:

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, 18:00-22:00

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, 18:00-22:00

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, 18:00 – 22:00

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου, 18:00-21:00

Το κεντρικό αφιέρωμα του φεστιβάλ είναι «Μελοποιημένη Ποίηση» και αναδεικνύει τις σχέσεις ανάμεσα στο βιβλίο και τις άλλες τέχνες με αφιερώματα στους μεγάλους δημιουργούς –ποιητές και συνθέτες–, με τη συμμετοχή κορυφαίων τραγουδιστών, μουσικών, ηθοποιών και με τις παρεμβάσεις σημαντικών ανθρώπων από το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών.

Το Παράλληλο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις όπως αφιερώματα στον Μανόλη Αναγνωστάκη, Λούλα Αναγνωστάκη, Γιώργο Ανδρέου, Μάνο Ελευθερίου κ.ά, καθώς και συναυλίες, μεταξύ άλλων με τους Σταμάτη Κραουνάκη και Διονύση Σαββόπουλο.

Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα-Πέμπτη, 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο 18:00-23:00, Κυριακή 10:30-15:00 & 18:00-22:30. Είσοδος ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).

Παρ, 31/08/2018 - 14:00
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"