Στην συνεδρίαση της 1ης Μαρτίου του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, όπου συζητήθηκε η πρόταση του Δημάρχου για σύναψη δανείου 55 εκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η στάση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που πρόσκειται στο ΚΚΕ, ήταν θετική στην ψηφοφορία.

Έχει όμως αξία να δούμε και το με ποιό σκεπτικό κατέληξε ο Νίκος Σοφιανός στην υπερψήφιση της πρότασης δανείου.

Διαβάστε αναλυτικά την τοποθέτησή του.

«Επιμένουμε στην ανάγκη να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, πιέζοντας για να γίνουν συγκεκριμένα έργα και απαλλοτριώσεις στο Δήμο Αθηναίων» δήλωσε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Αθήνας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1ης Μάρτη 2018, σχετικά με τη σύναψη δανείου 55 εκατ. Ευρώ μεταξύ Δήμου Αθηναίων και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Για να κάνουμε αξιόπιστη αντιπολίτευση και στο Δήμο και στην Κυβέρνηση, πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία των Δήμων, και από τη σημερινή Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από τις προηγούμενες, οι ΚΑΠ έχουν οδηγηθεί σε σφαγή και οι δε ΣΑΤΑ σε μηδενισμό. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι για να συνεχίσουν να λειτουργούν καταφεύγουν στο δανεισμό ακολουθώντας το κάλεσμα του κου Σκουρλέτη, Υπουργού Εσωτερικών, στο Συνέδριο τη ΚΕΔΕ να προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του Δημοσίου, να παίρνουν δάνεια για να κάνουν μικροέργα.

Από την αρχή της συζήτησης για το δάνειο είχαμε τοποθετηθεί ότι οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να συνδυαστεί με το ποια έργα θα πρέπει να γίνουν και ποια ποσά θα απελευθερωθούν ώστε να προσφύγουμε στις απαλλοτριώσεις που διεκδικούμε και εδώ και χρόνια πιέζουμε γι’αυτές και ποτέ δε γίνονται. Από αυτή την πλευρά είχαμε τοποθετηθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση η οποία αναβλήθηκε.

Η δέσμευση του Δημάρχου, ότι θα ψηφίσουμε σήμερα ποια έργα και ποιες απαλλοτριώσεις θα γίνουν, είναι σημαντική γιατί η δική μας πρόθεση να ψηφίσουμε το δάνειο πρέπει να συνοδευτεί με το πού θα πάνε τα χρήματα. Στην προηγούμενη θητεία καταγγέλλαμε τον κο Καμίνη για το περίφημο πρόγραμμα των 100 εκατομμυρίων που περιλάμβανε 4 κτίρια για την επιχειρηματικότητα, όπως και το κτίριο της οδού Αμερικής που είχε άσχημη συνέχεια, και άλλα έργα που δεν είχαν στόχο να εξυπηρετήσουν ανάγκες της Πόλης, όπως χτίσιμο παιδικών σταθμών, προσεγγίσεις στα αντιπλημμυρικά, ζητήματα που απασχολούν διαμόρφωση κι επέκταση των χώρων. 

Είναι όμως αξιόπιστος ο Δήμαρχος να υλοποιήσει μια σειρά από έργα που σήμερα θα αποφασίσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο; Εμείς δεν μπορούμε να δικάσουμε προθέσεις. Αν ο Δήμαρχος και η σημερινή πλειοψηφία αλλάξει ρότα σχετικά με τις σημερινές δεσμεύσεις, έχει την ευθύνη της κωλοτούμπας. Εμείς επιμένουμε να μην κάνουμε απλά αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, στη λογική του όλα ή τίποτα. Είναι άλλο πράγμα να ξεχωρίζεις ποια εξουσία και ποια Κυβέρνηση χρειάζεται η χώρα και άλλο να πιέζεις και να επιμένεις στην ανάγκη να πάρουν ανάσα οι λαϊκές οικογένειες, καταθέτοντας τροπολογίες στη Βουλή και πιέζοντας για συγκεκριμένα ζητήματα στο Δήμο.

Η δέσμευση του Δημάρχου, μετά από δική μας πίεση, να ψηφιστεί Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να προχωρήσει ο Δήμος άμεσα στην εκτέλεση 24 απαλλοτριώσεων μαζί με έργα για 4 νέους παιδικούς σταθμούς, καθώς και σε αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και άλλα έργα στις γειτονιές μας οδηγούν στην ψήφιση του δανείου και στη συνέχιση της πίεσης για την εκτέλεση των απαλλοτριώσεων και των έργων.»

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"