Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χόνδρο.

-Πως βλέπετε να εξελίσσεται το Κίνημα Αλλαγής τους ερχόμενους μήνες: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπερβεί τις εσωτερικές τριβές και τις αδυναμίες της συμπόρευσης διαφορετικών κομμάτων και να γίνει ενιαίος φορέας;

Στη ζωή όπως και στη φυσική χωρίς τριβές δεν υπάρχει κίνηση. Είναι μεγάλο το εγχείρημα και μεταξύ μας είμαστε διαφορετικοί σε πολλά. Αυτό είναι και το πλεονέκτημα όμως, αν ξέρουμε να το εκμεταλλευτούμε. Διάλογος, πολιτική παιδεία και πολύ περισσότερη δημοκρατία είναι η συνταγή. Δεν ανησυχώ. Μπορεί να μην προχωράμε όσο γρήγορα θα θέλαμε, αλλά πάντως προχωράμε. Οι θέσεις στα μεγάλα θέματα είναι κοινές και οι αποφάσεις στα όργανα ομόφωνες.

-Τα ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις σας ικανοποιούν;

Ναι: γιατί δείχνουν τον κομβικό πολιτικό ρόλο του ΚΙΝΑΛ. Όχι: γιατί δεν συγκινούμε ακόμη νεανικά ακροατήρια.

-Αναλάβατε την ευθύνη της συγκρότησης των ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν θα είστε, συνεπώς, υποψήφιος στο δήμο Αθηναίων;

Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Το κύριο είναι να βάλουμε πολιτικό πλαίσιο, αρχές και κριτήρια διαβούλευσης για την ανάδειξη των υποψηφίων. Οι πόλεις θα έχουν τον δικό τους ρόλο για την ανάπτυξη της χώρας. Τα πρόσωπα πρέπει να είναι ικανά να επωμισθούν αυτό το ρόλο, πέρα από κλισέ και αναμασήματα. Να είναι ικανά να ακούνε, να συνθέτουν, να διοικούν ομάδες.

-Έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο του κ. Σκουρλέτη για την αυτοδιοίκηση. Λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαλύσει τους δήμους. Δεν είναι η απλή αναλογική ο τρόπος για να επιτευχθούν συνεργασίες και μάλιστα των προοδευτικών δυνάμεων στις τοπικές κοινωνίες;

Η απλή αναλογική είναι όντως το πιο βολικό εκλογικό σύστημα για τα κόμματα και τους υποψήφιους γιατί εκπροσωπούνται ακριβοδίκαια. Είναι ταυτόχρονα βαθιά άδικο, δεν βολεύει τους πολίτες. Γιατί δεν δίνει, ίσα ίσα δυναμιτίζει, την σταθερότητα της διοίκησης, την κυβερνησιμότητα που λέμε. Ο ρόλος του σταθερού δημάρχου είναι σημαντικός. Αλλιώς δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν σημαντικές αλλαγές στους δήμους. Γιατί απλά « όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει». Η διοίκηση θα αδρανήσει και η συναλλαγή των συμφερόντων θα κυριαρχήσει. Τι προοδευτικό βρίσκετε εσείς στους εκβιασμούς που θα ασκούνται καθημερινά από μειοψηφίες του 3% και στην ακινησία των δήμων; Είναι βέβαιο ότι ο κ. Σκουρλέτης σε δυο χρόνια θα μας λέει πως έκανε λάθος, όπως ήδη το κάνει ο Τόσκας, ο Παρασκευόπουλος αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε άλλα θέματα. Όμως το κακό θα έχει γίνει και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι δήμοι πρέπει να πρωτοστατήσουν σε αλλαγές για ανάπτυξη. Κι όλα αυτά για να καταγραφεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον αυτοδιοικητικό χάρτη. Αυτή είναι η πρόοδος του ΣΥΡΙΖΑ

-Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως μεταδίδουν ότι υπάρχουν διεργασίες με στελέχη της Κεντροαριστεράς για την δημιουργία «προοδευτικού μετώπου». Πώς το σχολιάζετε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τρόπους να αποκτήσει επιρροή στην αυτοδιοίκηση. Προσπαθεί να εκμαυλίσει αυτοδιοικητικά στελέχη με την εξουσία του και αυτό το βαφτίζει δημοκρατικό μέτωπο στην προσπάθεια να διασωθεί ποσοστιαία στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όμως αυτό δεν είναι θετική πολιτική. Δεν είναι αλλαγή για το καλό των πόλεων και των δημοτών. Τα περί μετώπων μυρίζουν πολύ ναφθαλίνη, προπολεμική. Ικανούς ανθρώπους, νέους, δυναμικούς ψάχνουμε. Για να βοηθήσουν τις πόλεις στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνική προστασία, μιας και το κράτος είναι παλιό κι αδύναμο και θα συνεχίσει έτσι για πολύ. Προοδευτικό μέτωπο είναι να πάρει η κάθε πόλη ταυτότητα, δουλειές, εξειδίκευση, ζωντάνια. Να ανοίξουν και να ανθίσουν οι πόλεις. Τα υπόλοιπα είναι κουβέντες κλειστών γραφείων και αδιόρθωτων, παρωχημένων ανθρώπων.

-Εκτιμάτε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις κυβερνητικής συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Κοιτάξτε, εγώ διοικώ την Αθήνα. Με την κυβέρνηση δεν μπορώ να συνεργασθώ γιατί δεν ξέρουν και δεν θέλουν να μάθουν να συνεργάζονται. Ούτε στην ασφάλεια, ούτε στην ανάπτυξη, ούτε στην πρόνοια. Το τελευταίο παράδειγμα είναι πως έχω ζητήσει εδώ και τρεις μήνες με επιστολή μου προς τον Πρωθυπουργό – αλλά και τον υπουργό Υγείας – συνάντηση για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσιών για τα ανθρώπινα ερείπια των ουσιοεξαρτημένων που περιφέρονται στην Αθήνα και δεν μπήκαν στον κόπο ούτε τυπικά να μου απαντήσουν. Η συνεργασία που λένε είναι πυροτέχνημα σαν το δημοκρατικό μέτωπο που με ρωτήσατε. Παλιά λόγια και μικροπολιτικές κορώνες.

-Με τη Νέα Δημοκρατία;

Η Νέα Δημοκρατία είναι η κομματική απογοήτευση του 2017. Υποκύπτει αμαχητί σε κάθε είδους πιέσεις συντηρητικές έως ακροδεξιές.

Κοιτάξτε, το πώς πολιτεύεται το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ ΝΔ δείχνει πόσο ίδιο έμεινε το κομματικό σύστημα παρά την κρίση. Κλειστά συστήματα όταν ο κόσμος ανοίγει, παλιές συνταγές που μας χρεοκόπησαν, ανώφελη συνθηματολογική αντιπαλότητα και καθόλου στρατηγική, καθόλου πολιτικές για εθνικά κοινωνικά ή αναπτυξιακά θέματα. Η συνεργασία δεν είναι λέξη. Είναι αξία και μέθοδος πολιτικής. Δεν την έχουν, δεν την θέλουν, δεν την καταλαβαίνουν. Πολιτεύονται για να αποκλείουν, όχι για να συνθέτουν. Εδώ στο Σύνταγμα και δεν μπορούν να συνομιλήσουν στα στοιχειώδη.

-Τι θα θεωρούσατε επιτυχία στις εθνικές εκλογές; Σας αρκεί η τρίτη θέση ή ο στόχος είναι ένα διψήφιο ποσοστό, τουλάχιστον όσο πήραν η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι στις εκλογές του 2015;

Επιτυχία θα είναι να ανοίξουμε λίγο τα σκοτεινά δωμάτια της εξουσίας που συντηρούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Να υποχρεώσουμε σε συνεργασίες, σε πολιτικές για την παιδεία, την υγεία, την ανάπτυξη. Για να το πετύχουμε, δεν πρέπει να κουραστούμε στο να προτείνουμε, να επεξεργαζόμαστε πολιτικές, να φέρνουμε τον σύγχρονο κόσμο πιο κοντά στο σκουριασμένο δίπολο εξουσίας. Τι ποσοστό χρειάζεται για κάτι τέτοιο; Δεν ξέρω να σας πω. Η ηγεμονία και η πρωτοπορία δύσκολα βρίσκουν ποσοτική αποτίμηση.

-Εσείς που θα είστε υποψήφιος; Στην Α’ Αθήνας ή στην Ευρωβουλή;

Είναι νωρίς ακόμη για τέτοιες αποφάσεις.

-Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι εκλογές; Μπορεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει, όπως υποστηρίζει, τη θητεία της;

Πιστεύω ότι θα το επιδιώξει, χωρίς να δίνω πολλές πιθανότητες επιτυχίας.

-Ποια θα είναι η στάση σας στο Μακεδονικό; Αν η πρόταση που φέρει η κυβέρνηση καλύπτει τις προϋποθέσεις που έθεσε στην απόφασή του το Πολιτικό Συμβούλιο θα την ψηφίσετε, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Καμμένος;

Η στάση που τηρεί το Κίνημα Αλλαγής είναι υπόδειγμα τήρησης της εθνικής γραμμής, υπόδειγμα εθνικής υπευθυνότητας. Έχει ανοίξει ένα παράθυρο για λύση. Για λύση, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Στην περίπτωση που οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει για συνταγματική αναθεώρηση, και για ένα σύνθετο όνομα έναντι όλων τηρηθούν, δεν θα θυσιάσουμε το εθνικό συμφέρον στην απέλπιδα προσπάθεια του κ. Καμένου να επιβιώσει εκτός λίστας Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.

-Πως αξιολογείτε την ανάδειξη του Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία της Ισπανίας;

Είναι ένας προοδευτικός άνθρωπος, με τον οποίο έχω συναντηθεί. Το γεγονός ότι διέψευσε όλους εκείνους που τον θεωρούσαν όχημα των Ποδέμος είναι για εμένα το πιο σημαντικό. Έριξε τη διεφθαρμένη δεξιά, απέρριψε τον καιροσκοπισμό της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς, και φτιάχνει μία κυβέρνηση που από τους 14 υπουργούς, οι έντεκα είναι γυναίκες. Αυτά μάλιστα, είναι πρόοδος.

Κυρ, 10/06/2018 - 15:35
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"