Για την επίσημη επίσκεψη του δημάρχου Σκοπίων

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Αύριο θα υποδεχθώ εδώ στο Δημαρχείο της Αθήνας τον δήμαρχο των Σκοπίων Πέτρε Σιλέγκωφ, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνα να επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται σε μία περίοδο που στη δημόσια συζήτηση κυριαρχεί η νέα προσπάθεια για την επίλυση του λεγόμενου ονοματολογικού ζητήματος και όχι μόνο.

Δεν είμαστε ούτε μέλη των διαπραγματευτικών ομάδων, ούτε υπουργοί, ούτε πρωθυπουργοί ώστε να ασκήσουμε εξωτερική πολιτική. Είμαστε δύο δήμαρχοι που μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι δύο πρωτεύουσες μπορούν να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται. Δύο δήμαρχοι που στέλνουμε ένα μήνυμα ότι με τη στάση μας είναι δυνατόν να υπερβούμε τις ακραίες φωνές που απειλούν να κυριαρχήσουν στις μεταξύ μας σχέσεις.

Όπως γράφουμε σήμερα και στο κοινό μας άρθρο με τον κ. Σιλέγκωφ, έφτασε η ώρα να στρέψουμε το βλέμμα μπροστά, προς μια εποικοδομητική συνεργασία, με μεγαλύτερη μεταξύ μας κατανόηση. Είναι ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις, να απομονωθούν οι εμπρηστικές φωνές και να αφήσουμε πίσω τα λάθη του παρελθόντος. Την ένταση και τη δυσπιστία που επικρατούν, οφείλουμε να τις αντικαταστήσουμε με πραγματισμό και οικονομική ανάπτυξη. Τώρα είναι ευκαιρία να υπερισχύσει η διάθεση για επίλυση και προ πάντων μια σταθερή ηγετική βούληση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ζούμε, δεν πρέπει να το ξεχνάμε, σε μια ευρύτερη γειτονιά με εύθραυστες ισορροπίες, σε έναν σύνθετο πολύ-πολικό κόσμο και γι’ αυτό οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες διαρκούς σταθερότητας και ανάπτυξης, εστιάζοντας στο κοινό μέλλον μας στην Ευρώπη.

Η κοινωνική πολιτική, η καινοτομία, η αστική ανθεκτικότητα και ο πολιτισμός ως μοχλοί ανάπτυξης είναι μερικοί από τους τομείς που μπορούμε να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε τρόπους συνεργασίας.

Όπως έκαναν και οι προκάτοχοί μου, έτσι και η δική μας δημοτική αρχή συνεχίζει την πολιτική οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας και δεσμών εμπιστοσύνης με δήμους παντού, στο πλαίσιο της διπλωματίας των πόλεων. Θα ανταποδώσω την επίσκεψη, πηγαίνοντας στα Σκόπια με στόχο την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων».

Πεμ, 08/02/2018 - 15:40
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"