Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα «Το Βήμα» και τη δημοσιογράφο Ελένη Κωνσταντάτου σχετικά με τις καταλήψεις κτιρίων για πρόσφυγες.

«Οι καταλήψεις, ούτε την αξιοπρέπεια και τα αυτονόητα δικαιώματα των προσφύγων διασφαλίζουν, ούτε την ομαλή λειτουργία και ζωή της πόλης και των κατοίκων της εξυπηρετούν. Στην Αθήνα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό στις πιο δραματικές του διαστάσεις. Περισσότεροι από 800 χιλιάδες πρόσφυγες πέρασαν από το κέντρο της πρωτεύουσας. Κληθήκαμε να ξεπεράσουμε τα μεγάλα κενά σχεδιασμού, τον αιφνιδιασμό και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στο προσφυγικό και νομίζω ότι τα καταφέραμε. Παραχωρήσαμε εγκαίρως τον χώρο για τη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα, από τον οποίο έχουν περάσει περίπου 15.000 πρόσφυγες, και προχωρήσαμε γρήγορα στη συμφωνία για τα Ηνωμένα Έθνη για την ενοικίαση διαμερισμάτων, από τα οποία έχουν περάσει μέχρι σήμερα 4.100 πρόσφυγες. Η θέση των προσφύγων δεν είναι ούτε στις πλατείες, ούτε στα πάρκα, ούτε σε καταλήψεις που προσβάλλουν κάθε ανθρωπιστική αξία. Πριν από λίγους μήνες πρωτοστατήσαμε στην ανάγκη να τερματιστεί κατάληψη που έγινε στο κτίριο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην οδό Αλκιβιάδου. Σε μια περιοχή που υπάρχουν ήδη άλλες τρεις καταλήψεις για πρόσφυγες. Ξέρετε ποιο είναι το εξωφρενικό; Κατέλαβαν κτίριο που προοριζόταν να γίνει στέγη για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, να καλύψει δηλαδή μια πολύ μεγάλη ανάγκη. Ευτυχώς η κατάληψη τερματίστηκε, γιατί ήταν στην αρχή της. Η πίεσή μας προς υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέδωσε. Δεν βλέπω όμως τη βούληση για συνέχεια.

Σας θυμίζω ότι τόσο η «Βίλλα Αμαλίας» που έγινε το 2ο Λύκειο Αθηνών, ένα σύγχρονο σχολείο και έδωσε αισιοδοξία στην πλατεία Βικτωρίας, όσο και η Δημοτική Αγορά Κυψέλης που ξαναζωντάνεψε τη Φωκίωνος Νέγρη, πριν τις παραλάβουμε τελούσαν υπό κατάληψη. Επιστρέψαμε τα κτίρια στην κοινωνία, στην οποία ανήκουν, θεωρώ με τον καλύτερο τρόπο».

Δευ, 19/03/2018 - 13:10

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"