"Αντί να άρει τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσχημα της "απλής αναλογικής", επιφέρει την απόλυτη παραλυσία στην αυτοδιοίκηση.

Γιατί εκείνο που την ενδιαφέρει δεν είναι ένας ισχυρός και αποτελεσματικός δήμος, απέναντι σε ένα κράτος που παραπαίει, αλλά μία εξαρτημένη και ελεγχόμενη αυτοδιοίκηση", σημειώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα aftodioiokisi.gr.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει ισχυρούς και αποτελεσματικούς δήμους

Του Γιώργου Καμίνη

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει κατά τα “θρυλούμενα” ζήτημα απλής αναλογικής (μιλάμε ακόμη για έναν νόμο - φάντασμα), που αφορά τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, χωρίς να έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά της, ούτε για το εύρος, ούτε για το βάθος των αλλαγών.

Οι δήμοι και οι δήμαρχοι, στην καρδιά της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όσο το κεντρικό κράτος κατέρρεε, κατάφεραν και ανταποκρίθηκαν στο καθήκον τους να κρατήσουν όρθια την κοινωνία, να είναι δίπλα στους πολίτες και να στηρίξουν εκείνους που είχαν και έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Πολλές παρατάξεις που διοικούν σήμερα τους δήμους έχουν πετύχει, η αναλογικότητα, η αντιπροσωπευτικότητα και ο πλουραλισμός, να είναι πρωταρχικά συστατικά τους. Χωρίς να θεωρηθεί περιαυτολογία, τη δημοτική παράταξή μου “Δικαίωμα στην Πόλη” στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 στην Αθήνα, υποστήριξαν και συμμετείχαν με υποψηφίους τους στις λίστες της, δεκαέξι (16) κόμματα και πολιτικές κινήσεις, από τις παρυφές της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς, έως την ανανεωτική αριστερά και την πολιτική οικολογία. Συνεργασία και σύνθεση στην πράξη, δημοκρατικά νομιμοποιημένα στην κάλπη.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντί να ενισχύσει την κυβερνησιμότητα των δήμων, φέρνει την απλή αναλογική τόσο γιατί απέτυχε να χειραγωγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και γιατί, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, βλέπει την εκλογική επιρροή της να συρρικνώνεται. Επιδιώκει, με τον πολυκερματισμό που θα προκαλέσει, να ελέγξει τον δήμαρχο και να τον καταστήσει δήμαρχο μειοψηφίας.

Αντί να άρει τα γραφειοκρατικά και άλλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δήμαρχοι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το πρόσχημα της “απλής αναλογικής”, επιφέρει την απόλυτη παραλυσία στην αυτοδιοίκηση. Γιατί εκείνο που την ενδιαφέρει δεν είναι ένας ισχυρός και αποτελεσματικός δήμος, απέναντι σε ένα κράτος που παραπαίει, αλλά μία εξαρτημένη και ελεγχόμενη αυτοδιοίκηση.

Τετ, 18/04/2018 - 17:00
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"