«Είμαι περήφανος για τη στάση της Αθήνας στο προσφυγικό» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Επιτροπής Περιφερειών, στις Βρυξέλλες.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή των τοπικών αρχών, όπως αυτή αναδείχτηκε στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, με την κινητοποίηση που επέδειξαν πόλεις όπως η Αθήνα, η οποία κλήθηκε, χωρίς καμία βοήθεια από την κεντρική διοίκηση, να διαχειριστεί ένα αυξανόμενο κύμα μεταναστών και προσφύγων που κατέκλυσε το 2015 την πόλη.

«Οι πόλεις και οι τοπικές αρχές, διαχειρίστηκαν με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο τη μέγιστη αυτή ανθρωπιστική κρίση και στάθηκαν στο πόδια τους», τόνισε ο Γ. Καμίνης, ωστόσο επισήμανε ότι απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις προκειμένου να κινηθούν εξίσου αποτελεσματικά στις διαδικασίες ένταξης:

Α. Να διασφαλισθεί η καλύτερη και πιο άμεση πρόσβαση των πόλεων στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Β. Να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διατίθενται για την ένταξη και την επίτευξη καλύτερων συνεργιών μεταξύ των σχετικών ευρωπαϊκών ταμείων (συμπεριλαμβανομένου του AMIF)

Γ. Να εδραιωθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης.

Παρουσία του Επιτρόπου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε «περήφανος για την Αθήνα και τη φιλοξενία που επιφύλαξαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας στους πρόσφυγες», ενώ σημείωσε ότι «η συμβολή των πόλεων στη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής πρόκλησης, αλλά και η ανάγκη για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των πόρων που λαμβάνουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις κοινωνίες, αποτελεί Ευρωπαϊκή προτεραιότητα, όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για τις δεκαετίες που έρχονται».

Ο κ. Καμίνης έκανε λόγο για μεγάλη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, καθώς οι άνθρωποι αυτοί, διωγμένοι από την χώρα τους για διαφορετικούς λόγους, θα ενταχθούν στις ήδη κλυδωνιζόμενες ευρωπαϊκές κοινωνίες. «Η πολιτική βούληση για ένταξη, πρέπει να συνοδεύεται από τα αναγκαία μέσα, ώστε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αναδεικνύοντας τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτή η διαδικασία στο όνομα μιας Ευρώπης της αλληλεγγύης και όχι του λαϊκισμού», κατέληξε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Πεμ, 22/03/2018 - 23:15

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"