Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων ενημερώνει τα μέλη του και κάθε ενδιαφερόμενο για τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και για τις ενέργειες του συλλόγου προς επίλυσή τους.

Συνάδελφοι,
1. Διαγωνισμός συμβασιούχων: σύμφωνα με τις εξαγγελίες των υπουργείων εσωτερικών και διοικητικής μεταρρύθμισης τον Μάρτιο του 2018 θα είχε τελειώσει η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων-παρατασιούχων. Είναι τέλη Ιανουαρίου και δεν έχει αρχίσει ακόμη η διαδικασία διενέργειας του διαγωνισμού για τις 8700 περίπου τελικά προσλήψεις. Τα παιχνιδάκια της κυβέρνησης με τις συνεχείς εσκεμμένες παρατάσεις πέραν του ότι δημιουργούν νέες φουρνιές συμβασιούχων παρατείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των συναδέλφων που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και αυτών οι οποίοι θέλουν να μετάσχουν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξει εξαγγελία του διαγωνισμού στην οποία προφανώς θα μετάσχουν δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και εκ των πραγμάτων τα αποτελέσματα θα εξαγγελθούν μερικούς μήνες μετά τον Μάρτιο που υποτίθεται ότι θα είχε τελειώσει η διαδικασία.

2. Προσωπικό ασφαλείας στις απεργίες: η δημοτική αρχή για πρώτη φορά στα χρονικά προχώρησε την διαδικασία για τον καθορισμό προσωπικού ασφαλείας στις απεργιακές κινητοποιήσεις, κάτι το οποίο ουδέποτε είχε γίνει. Ο σύλλογος μετείχε στην συγκεκριμένη διαδικασία εκπροσωπώντας μαζί με το σωματείο της καθαριότητας (ΕΕΔΑ) τους εργαζομένους και σε πρώτη φάση η διαπραγμάτευση με την εργοδοσία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Στην συνέχεια Δήμος προσέφυγε στον οργανισμό μεσολάβησης διαφορών (Ο.ΜΕ.Δ.). Ο Δήμος Αθηναίων είναι κατά πάσα πιθανότατα ο μοναδικός δήμος στην τοπική αυτοδιοίκηση και ίσως μοναδικός φορέας του Δημοσίου που προσέφυγε στον οργανισμό μεσολάβησης διαφορών (Ο.ΜΕ.Δ.). Οι προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν από τον Δήμο όσον αφορά το προσωπικό ασφαλείας είτε κάποιος δεν πρέπει να τις πάρει στα σοβαρά είτε θα πρέπει να θεωρηθούν το πρότυπο της απαγόρευσης των απεργιών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει πέραν των συμβασιούχων οι οποίοι εργάζονται, να θεωρηθεί ως προσωπικό ασφαλείας το 30% των εργαζομένων όλων των υπηρεσιών. Πέραν αυτών να θεωρηθεί ως προσωπικό ασφαλείας και να απαγορευτεί επί της ουσίας να απεργούν όλοι οι σχολικοί φύλακες και όλη η ασφάλεια και η φύλαξη των κτιρίων και όλων των χώρων του Δήμου. Σε απόλυτους αριθμούς περίπου το 50% έως 60% θέλει η δημοτική αρχή να τους απαγορεύσει να έχουν την δυνατότητα να απεργήσουν Ο σύλλογος κατέθεσε τις προτάσεις του όπως και το σωματείο της καθαριότητος για την νόμιμη κάλυψη τόσο των μετωπικών υπηρεσιών όσο και των ευαίσθητων κοινωνικά χώρων (νοσοκομεία,σχολεία κλπ) δείχνοντας την κοινωνική υπευθυνότητα που διακατέχει τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά προασπίζοντας συγχρόνως την αξιοπρέπεια και το αναφαίρετο δικαίωμα της συμμετοχής των στην οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση. Το τι σκοπό εξυπηρετεί αυτή η διαδικασία δεν θα αργήσει να φανεί.
Ο ΣΕΔΑ θα επανακαθορίσει πλέον την στάση του και θα καλέσει την ΠΟΕ ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να πάρει θέση επί του θέματος διότι αυτές οι αντιλήψεις είναι πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς για όλο τον δημόσιο τομέα. Ο Δ. Α. προφανώς προσπαθεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και να επιβάλει νέα δικά του ήθη.

3.Χωροταξικό: είναι γνωστά τα προβλήματα τα οποία αφορούν την χωροταξική διάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου. Το πρώτο θέμα το οποίο έθεσε ο σύλλογος στον νεοεκλεγέντα τότε Δήμαρχο Καμίνη (2011) όπως και στους προηγούμενους Δημάρχους ήταν η έλλειψη χώρων, το διάσπαρτο των υπηρεσιών του Δήμου και οι χώροι - αποθήκες όπου στοιβάζονται εργαζόμενοι, φάκελοι, αρχεία κλπ. Το θέμα θα λυνόταν υποτίθεται με την ενοικίαση ενός μεγάλου κτιρίου για την συγκέντρωση των υπηρεσιών (κάθε χρόνο υποτίθεται ήταν έτοιμοι να νοικιάσουν και ένα νέο κτίριο). Στις αρχές του 2017 ο Γενικός Γραμματέας ως συνήθως ανακοίνωσε στον σύλλογο ότι ως το τέλος του 2017 όχι μόνον θα είχε γίνει ενοικίαση κτιρίου αλλά θα έχει υπάρξει και πλήρης εγκατάσταση των υπηρεσιών. Βρισκόμαστε στο 2018, η κατάσταση στους χώρους εργασίας έχει επιδεινωθεί, ορισμένοι μοιάζουν περισσότερο με αποθήκες «αχούρια» παρά με εργασιακούς χώρους, καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει και κάθε τρεις και λίγο ακούγεται και μία νέα πρόταση η οποία απλά μένει στα λόγια. Δεν θα σχολιάσουμε την οποιαδήποτε αοριστολογία ακούγεται. Διερωτόμαστε όμως ότι αν ενοικιαστεί ένα κτίριο για 9 χρόνια και δοθούν 9 εκατομμύρια ευρώ (όπως διαχέεται) και έχουν δοθεί και τα προηγούμενα χρόνια μερικές δεκάδες εκατομμύρια για ενοίκια πόσα δημαρχεία θα είχαν ανεγερθεί με αυτά τα χρήματα, πόσα χρήματα θα είχαν εξοικονομηθεί και ποιο θα ήταν το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο οι εργαζόμενοι θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους (όχι ότι περιμένουμε καμία απάντηση από κάποιον).

4. Ε.Δ.Ε. : όπως έχουμε επαναλάβει η βιομηχανία των ένορκων διοικητικών εξετάσεων στο Δήμο Αθηναίων είναι πρωτοφανής. Προκαλούμε τον οιονδήποτε να κάνει σύγκριση του αριθμού των ΕΔΕ που έχουν γίνει στον Δ. Α. με οποιονδήποτε άλλον φορέα. Υπάρχει βιομηχανία ΕΔΕ. Διοίκηση όμως μέσω των ΕΔΕ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει. Αδυναμία υποδηλώνει. Ακούγονται διάφορα για κατά παραγγελία πορίσματα, για συγκεκριμένους συναδέλφους που εργολαβικά έχουν αναλάβει την διεξαγωγή των ΕΔΕ κλπ. και για το πως βγάζουν τα πορίσματα. Δεν θα μπούμε πρός το παρόν σε αυτή τη λογική, δεν θα την υιοθετήσουμε αλλά φυσικά και δεν θα την απορρίψουμε.
Στο θέμα θα επανέλθουμε αλλά έχουμε να πούμε σε ορισμένους «καλούς» συναδέλφους το αυτονόητο:ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΕΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ και τότε να μην κλαψουρίζουν.

5. Αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση: σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τον Μάρτιο θα κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ριζικές αλλαγές που θα επιφέρει. Γνωρίζουμε ένα μέρος από τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται, αλλά ανάλυση θα γίνει αργότερα. Τώρα θα αναφέρουμε μόνον δύο:

Α) απλή αναλογική: βλέποντας η κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση οι προσβάσεις της είναι ανύπαρκτες προωθεί την απλή αναλογική όσον αφορά την εκλογή των δημοτικών αρχόντων, μία αλλαγή η οποία μαζί με την 5ετία η οποία έχει θεσπισθεί για την θητεία στην Τ.Α.θα διαλύσει ένα χώρο ο οποίος αντιμετωπίζει ούτως ή άλλως τεράστια προβλήματα. Η απλή αναλογική είναι καλή για να μπορούν οι διάφοροι «μαϊντανοί» (κυβερνητικοί, αυτοδιοικητικοί κτλ) να καταλαμβάνουν θέσεις και θεσούλες στην διοίκηση των Δήμων. Θα είναι όμως καταστροφική για την λειτουργία των οργανισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα κακό σημερινό εκλογικό σύστημα όπου ένας δήμαρχος και μία παράταξη π.χ. με 24% εκλέγει το 60% των δημοτικών συμβούλων για μία 5ετία δεν αντικαθίσταται με έναν εξίσου κακό ή ακόμα χειρότερο σύστημα το οποίο θα καταλήξει να είναι το σύστημα των «μαϊντανών» και της διάλυσης των Δήμων
Β) κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης: καταργείται η αποκεντρωμένη διοίκηση η οποία δεν έπρεπε καν να είχε συσταθεί, είναι δε ένα μέτρο το οποίο αυτονομεί περισσότερο την τοπική αυτοδιοίκηση και βεβαίως την θέτει προ των ευθυνών της για τις διάφορες πράξεις ή παραλήψεις της όσον αφορά την πορεία της προς την ωρίμανση.

6. εργασιακά θέματα: όσον αφορά το ωράριο,τα ΒΑΕ αλλά και θέματα τα οποία αφορούν περικοπές συντάξεων και μισθών δεν υπάρχουν νέα δεδομένα, ισχύουν ότι ακριβώς αναφέραμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις.

7. για το θέμα των καρτών του ΟΑΣΑ θα υπάρξει νέα ανακοίνωση όταν «εντός των ημερών θα ειδοποιηθούν από τον ΟΑΣΑ για να παραλάβουν τις ηλεκτρονικές κάρτες τα ΔΣ των συλλόγων». Οι συνάδελφοι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις, το site και το fb του συλλόγου όπως και τα μηνύματα που τους έρχονται ώστε να ενημερώνονται διότι η διαδικασία η οποία έχει επιλεγεί από τον ΟΑΣΑ είναι η πλέον γραφειοκρατική με ατελείωτη επιβάρυνση τόσο των μελών των ΔΣ που ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία όσο και των κατόχων των καρτών. Οι τουαλέτες ελπίζουμε να λειτουργήσουν πριν την λήξη της Δημαρχιακής θητείας, διότι υπάρχουν και άλλες λύσεις. Να χρησιμοποιούν του έκτου ορόφου. Για την λειτουργία των φωτοτυπικών είμαστε λίγο ποιο αισιόδοξοι. Οι βλάβες συνήθως αποκαθίστανται σύντομα, σε έναν με δύο μήνες.

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"