Την ελλειμματική συνεργασία των δήμων με την κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι αποδείχθηκε πως οι πόλεις θα έπρεπε να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες στη διαχείριση του μεγάλου αυτού ζητήματος.

Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, με θέμα «Στεγάζοντας αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες: οι δήμοι ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον», ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε την προσήλωση της Αθήνας στην πολιτική ομαλής ένταξης των προσφύγων. «Θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα προσωρινής κατοικίας για τους πρόσφυγες, ωστόσο είναι απαραίτητη η συνέχιση της χρηματοδότησής του και μετά το 2018», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Αν ενισχυθούν οι δημοτικές αρχές με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους θα μπορούσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη του προγράμματος στέγασης» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού Μεταναστών και Προσφύγων που είναι απαραίτητο εργαλείο για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων των φορέων στην πόλη. «Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το δήμο Θεσσαλονίκης για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ενώ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν και άλλοι δήμοι, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πόλεων που θα δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα» τόνισε ο κ. Καμίνης.

«Στο πρόγραμμα προσωρινής στέγασης που εκπονεί ο δήμος Αθηναίων έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 3.800 άτομα, το 56% παιδιά, ενώ σήμερα φιλοξενούνται 1.600 άτομα σε διαμερίσματα και περισσότερα από 350 παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε σχολεία της περιοχής» έκανε γνωστό ο δήμαρχος Αθηναίων, σημειώνοντας ότι «οι Αθηναίοι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια, με ελάχιστες εξαιρέσεις ξενοφοβίας».

«Όπως έχω επισημάνει υπάρχει μία αδυναμία συνεργασίας και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση του προσφυγικού. Θα έπρεπε να έχει γίνει προγραμματισμός για ισόρροπη κατανομή σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, επελέγη η κατ' ιδίαν συνεννόηση με δημάρχους κάποιων νησιών ή άλλων περιοχών» επεσήμανε ο κ. Καμίνης.

«Έχει δίκιο ο κ.Μουζάλας ότι το ζήτημα πρέπει να περάσει στους δήμους, επειδή βρίσκονται πιο κοντά στα προβλήματα και μπορούν να τα διαχειριστούν καλύτερα. Όμως, δεν μπορούμε να θυμόμαστε επιλεκτικά τους δήμους όταν έχουμε στα χέρια μας προβλήματα που δεν μπορεί να λύσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων τονίζοντας ότι «οι δήμοι πρέπει να ενηλικιωθούν θεσμικά».

Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Επίτροπος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρ.

Δευ, 11/12/2017 - 16:25
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"