Η δημοτική παράταξη «Πόλης Ξεκίνημα» εξέδωσε δελτίο τύπου στο οποίο ξεκαθαρίζει την στάση της σχετικά με την «ρατσιστική παρέμβαση κατοίκων στο 66ο σχολείο, όπου υποδεχόταν προσφυγόπουλα» στις 10 Οκτώβρη.

14650148 1242414285800244 8158285535664847150 n

Το αναδημοσιεύουμε αυτούσιο:

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

19 Οκτωβρίου 2016

Στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της 4ης Δημοτικής Κοινότητας της περασμένης Τρίτης, η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ελένη-Μαρία Καλλιανιώτη και η ανεξάρτητη σύμβουλος Έφη Γαρίδη κατέθεσαν από κοινού πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της προ ημερών απαράδεκτης παρέμβασης ομάδας κατοίκων, με σκοπό την αποτροπή της εισόδου προσφυγόπουλων από τη Δομή Φιλοξενίας του Ελαιώνα στο 66ο Γυμνάσιο.

Θυμίζουμε πως στις 10 Οκτώβρη η συγκεκριμένη ομάδα με ρατσιστικές εκφράσεις υποδέχτηκαν παιδιά βασανισμένων προσφύγων, επιτέθηκε φραστικά σε εκπαιδευτικούς, κατοίκους της περιοχής και μέλη φορέων. Φυσικά, από τους συγκεντρωμένους, λίγοι ήταν γονείς, ενώ άλλοι περισσότερη σχέση είχαν με την φασιστική – δολοφονική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, παρά με τη γονεϊκή κοινότητα.

Όταν, όμως, το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης για συζήτηση στο Συμβούλιο, με έκπληξη διαπιστώσαμε πως όλοι ανεξαιρέτως οι σύμβουλοι – πλην των Γαρίδη, Καλλιανιώτη και Κεσίδου – με προσχηματικό τρόπο, προσπάθησαν να αποφύγουν να πάρουν θέση, αναστοχαζόμενοι αν πράγματι υπήρξε σωματική βία, αν επρόκειτο για μια απλή διένεξη κατοίκων ή αν υπάρχει κίνδυνος ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών.

Οφείλουμε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσουμε την θέση μας.

Πρώτον, ο ρατσισμός οφείλει να καταδικάζεται από τους δημοκρατικούς πολίτες, όχι μόνο ως προς την φυσική βίαιη εκδήλωση του, αλλά στο σύνολο του – είναι, επομένως, παντελώς αδιάφορο αν υπήρξε σωματική βία και μόνο λεκτική, καθώς η συγκέντρωση είχε έντονο ρατσιστικό περιεχόμενο και πρόθεση.

Δεύτερον, τα παιδιά στις Δομές Φιλοξενίας εμβολιάζονται με ευθύνη του Κράτους και από τις επιδημίες δεν κινδυνεύουν όσα παιδιά έχουν κάνει εμβόλια, αλλά όσα δεν έχουν κάνει – Ελληνόπουλα ή προσφυγόπουλα. Για τα υπόλοιπα, παραπέμπουμε στην ιατρική κοινότητα και κατά τα άλλα, να θυμίσουμε πως επιχειρήματα περί επιδημιών ήταν κατεξοχήν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι ναζί στη Γερμανία για να κινητοποιήσουν την Άρεια Φυλή.

Εν τέλει, η πλειοψηφία των συμβούλων, με μια θολή τοποθέτηση της ευθύνης στην πλημμελή ενημέρωση εκ μέρους της Πολιτείας, με μια γενικόλογη «καταδίκη της βίας» και με χαρακτηριστική επιμονή στο θεσμικό επίχρισμα των αρμοδιοτήτων τους, παντελώς ασύμβατη με τον πολιτικό ρόλο των αιρετών, απέρριψαν την πρόταση ψηφίσματος, την οποία υπερψήφισαν μόνο οι τρεις προαναφερθείσες σύμβουλοι.

Λυπόμαστε που το δημοκρατικό αίσθημα εκλεγμένων από την ελληνικό λαό εξαντλείται στη σχολαστική, «κατά γράμμα» ανάγνωση των καθηκόντων τους. Λυπόμαστε ακόμα περισσότερο που, προκειμένου είτε να μην στεναχωρηθεί κάποια μερίδα της εκλογικής βάσης είτε να στοιχηθεί με τις κυβερνητικές πολιτικές, σύμβουλοι κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα, που μαστίζει τις γειτονιές μας και στοιχίζει ανθρώπινες ζωές.

Δηλώνουμε πως τον ρατσισμό θα τον πολεμήσουμε όπου υπάρχει. ΑΝ θέλουν, μαζί τους αλλιώς χωρίς αυτούς.

Με κάθε δημοκρατικό πολίτη και την κοινωνία στο πλευρό μας.

«Πόλης Ξεκίνημα»

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"