Πριν από ένα χρόνο, όταν ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης έδωσε το σύνθημα για την έναρξη λειτουργίας του Σεράφειου του δήμου Αθηναίων στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη, κανένας δεν περίμενε ότι θα διαψεύδονταν ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το πως θα γινόταν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων της Αθήνας.

Το Σεράφειο είναι ένα Συγκρότημα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων. Στο υπερσύγχρονο κολυμβητήριό του αθλούνται ήδη περισσότεροι από 9.000 ενήλικες και 2.500 παιδιά. Παράλληλα, τα γήπεδα του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου και η ολοκαίνουργια παιδική χαρά, δέχονται πάνω από 1.000 επισκέπτες την ημέρα.

«Οι Αθηναίοι αγκάλιασαν το Σεράφειο και έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς τους. Είναι το καθημερινό ραντεβού τους για να αθληθούν, να επιμορφωθούν, να ψυχαγωγηθούν, να δημιουργήσουν, να συνεργαστούν. Είναι -τώρα μπορώ να το πω χωρίς δισταγμό- ένα από τα πιο σημαντικά έργα μας στην Αθήνα» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Το Σεράφειο είναι από τα μεγαλύτερα έργα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 18 εκατ. ευρώ από ΕΣΠΑ, σημείο αναφοράς πλέον για τους κατοίκους του Ρουφ, των Πετραλώνων, του Βοτανικού αλλά και όλης της Αθήνας.

Το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων δεν είναι μόνο κολυμβητήριο και αθλητικό κέντρο. Οι περισσότερες από 10.000 συμμετοχές στις 120 δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα στις εγκαταστάσεις του, αποδεικνύουν ότι έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο συγκρότημα πολιτισμού και καινοτομίας, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των Αθηναίων.

Στο Σεράφειο στεγάζονται αρκετά από τα πλέον καινοτόμα προγράμματα του δήμου Αθηναίων όπως το Athens Digital Lab, το Maker Space του προγράμματος «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα», τα Ανοιχτά Σχολεία, το ΣυνΑθηνά, το Δίκτυο Πολιτισμού της Αθήνας, το Europe Direct του δήμου Αθηναίων, το νέο πρόγραμμα Curing the Limbo, καθώς και το Σημείο Υποδοχής Κοινού για την Επιχειρηματικότητα, Επαγγελματική Ανάπτυξη και Κοινωνική Οικονομία. Αναλυτικότερα, στο Σεράφειο τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του

· Πραγματοποιήθηκαν 20 εργαστήρια, σεμινάρια & εκδηλώσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο. Ομάδες νέων καλλιτεχνών βρήκαν στέγη στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, ενώ καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν το έργο τους στους επισκέπτες του Σεραφείου. Οι περισσότερες από τις δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» και του Δικτύου Πολιτισμού της Αθήνας.

· Φιλοξενήθηκαν 45 καινοτόμες δράσεις εστιασμένες στα συμμετοχικά εργαλεία αστικής ανάπτυξης και συνεργασίας, τη χρήση νέων τεχνολογιών και τις νέες μεθόδους αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων του σήμερα

· Υλοποιήθηκαν δράσεις δικτύωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για εν δυνάμει επιχειρηματίες στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας

· 20 εκδηλώσεις αφορούσαν στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και την επανένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και ανέργων στο επαγγελματικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον

· Στον 3ο όροφο φιλοξενούνται οι έξι ομάδες του ανοιχτού διαγωνισμού του Athens Digital Lab που αναπτύσσουν ψηφιακές λύσεις σε θέματα που αφορούν την καθαριότητα, τη διαχείριση του πρασίνου και του δημόσιου χώρου για να κάνουν την καθημερινότητα στην πόλη καλύτερη

· Πραγματοποιούνται οι ανοιχτές Δευτέρες της πρωτοβουλίας ΣυνΑθηνά (3-7μμ) στις οποίες ομάδες και πολίτες μπορούν να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις δράσεις τους με την ομάδα του συνΑθηνά.

· 25 εκπαιδευτικές δράσεις έφεραν μαθητές, φοιτητές, νέους αλλά και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε επαφή με νέες τεχνολογίες, καλλιτεχνικές μεθόδους και πρακτικές μέσα από σεμινάρια και εργαστήρια, όπως αυτά του Maker Space, της πρώτης δημοτικής δομής στην Ελλάδα με μηχανήματα και ψηφιακά εργαλεία σχεδιασμού, εκτύπωσης και κατασκευής

· Ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος Curing the Limbo με στόχο την εξεύρεση καινοτόμων πολιτικών για την ενεργοποίηση και ομαλή ένταξη των προσφύγων στην καθημερινότητα της πόλης.

Δείτε εδώ το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων με μια ματιά: www.youtube.com/watch?v=zjBVFC4Sntc

Το Σεράφειο, εκτός από τα προγράμματα του δήμου Αθηναίων, έχει ήδη φιλοξενήσει και ποικίλες εκδηλώσεις άλλων φορέων, όπως το Goethe Institut Αθήνας, το ‘Ίδρυμα Μποδοσάκη, το ‘Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, την ethelon, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και πολλούς άλλων, καθώς αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο συνύπαρξης και εξωστρέφειας, με τελικό ωφελούμενο τον Αθηναίο πολίτη.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.serafio.gr

Κυρ, 18/11/2018 - 15:35
data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"