Το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας, στην ετήσια συνεδρίασή του, επιβεβαίωσε τη μεγάλη πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πρωτεύουσας, που είναι σε εξέλιξη μέσω επενδύσεων άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Η υλοποίηση του Οδικού Χάρτη όπως αυτός ανακοινώθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη τον Ιανουάριο του 2018, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και σημαντικά έργα είναι πλέον σε εξέλιξη ή λειτουργία.

Με την υποστήριξη του Ψηφιακού Συμβουλίου, που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2017, η Αθήνα έκανε σημαντικά βήματα στην ψηφιακή πολιτική, εισάγοντας νέες πρακτικές και μεθοδολογίες για το πώς θα βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης. Το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας είναι ένα συμβουλευτικό όργανο ενίσχυσης της ψηφιακής τεχνολογίας της πόλης, και στο οποίο μετέχουν ο δήμαρχος Αθηναίων και δέκα Διευθύνοντες Σύμβουλοι (CEO) των μεγαλύτερων εταιριών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα και παγκοσμίως, (Αccenture, Google, IBM, Microsoft, Nokia, Oracle, Όμιλος OTE, SAP, Vodafone και WIND) καθώς και διακεκριμένοι επιστήμονες από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αθήνας.

«Το StartProject στην οικία Λέλας Καραγιάννη, το AthensDigitalLab, το Έξυπνο Εμπορικό Τρίγωνο και τα μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων στα Ανοιχτά Σχολεία, αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις για τις δυνατότητες από την συνεργασία των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, των πανεπιστημίων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέτοιες πρωτοβουλίες, που είχαν και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έφεραν την Αθήνα στην θέση της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Καινοτομίας για το 2018, μία διάκριση που συνοδεύεται με ένα σημαντικό βραβείο ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στην πόλη, στηρίζοντας τέτοια προγράμματα και συνεργασίες» δήλωσε ο κ. Καμίνης.

Στην φετινή του συνεδρίαση το Ψηφιακό Συμβούλιο της Αθήνας, μετά από εισήγηση του ChiefDigitalOfficer του δήμου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνου Χαμπίδη, θέτει για τα επόμενα χρόνια τις παρακάτω προτεραιότητες:

1. Η συνέχιση και επέκταση των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Τα έργα και τα προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί, πρέπει να επεκταθούν και να συνεχιστούν. Η μετάβαση σε τεχνολογίες cloud και voip θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Το έργο της έξυπνης στάθμευσης αποτελεί την πρώτη φάση μιας σειράς επενδύσεων και θα πρέπει να επεκταθεί σε νέες περιοχές. Το έργο του έξυπνου φωτισμού για όλη την πόλη είναι πλέον εγκεκριμένο ως έργο Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ αρχίζει η υλοποίηση του μεγάλου πληροφοριακού έργου του ERP το οποίο σταδιακά θα πρέπει να επεκταθεί.

2. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό της πόλης. Κρίσιμη παράμετρος της επόμενης δεκαετίας είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Αθήνας και η εκπαίδευση του στα εργαλεία της νέας εποχής. Ξεκινώντας από τους μαθητές όλων των βαθμίδων και τα εργαστήρια πληροφορικής και καταλήγοντας σε πιστοποιημένες δεξιότητες για ανέργους, η Αθήνα πρέπει να επικεντρωθεί στο ανθρώπινο δυναμικό της. Ήδη τα Ανοιχτά Σχολεία, το Start Project, το Innovathens, το Maker Space έχουν δείξει τον δρόμο για την εκπαίδευση μαθητών και ενηλίκων στις ψηφιακές δεξιότητες.

3. Η αξιοποίηση των δεδομένων της Αθήνας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της πόλης είναι γεγονός και προχωράει ολοένα και πιο εντατικά, τόσο στον δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα. Η πόλη θα πρέπει να αξιοποιήσει τον πλούτο των δεδομένων της καθημερινής λειτουργίας της, συμπράττοντας με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τους υπόλοιπους δημόσιους φορείς.

Η συνέχιση λειτουργίας του Ψηφιακού Συμβουλίου προς τις τρεις αυτές κατευθύνσεις, με την υποστήριξη του AthensPartnership και των BloombergAssociates, θα δώσει στην επόμενη δημοτική αρχή τη δυνατότητα να προχωρήσει δυναμικά και σε αυτόν τον τομέα.

Δευ, 06/05/2019 - 15:50