Ε

Ι

Δ

Η

Σ

Ε

Ι

Σ

Aπό τα 6 του χρόνια έγινε youtube star παρουσιάζοντας μέσα από χαριτωμένα βιντεάκια διάφορα παιχνίδια που κυκλοφορούσαν στην αγορά, με τον κινηματογραφιστή μπαμπά του να βιντεοσκοπεί.

Μπορεί κανένας να μην ξέρει το επίθετό του, αλλά πάνω από 3 εκατομμύρια κόσμου τον ξέρουν με το μικρό του όνομα.

Ο 11χρονος σήμερα Evan (γεννημένος το Δεκέμβριο του 2005) ξεκίνησε το κανάλι του στο YouTube όταν ήταν μόλις 6 χρόνων. Δεν ήταν ένα επαγγελματικό κανάλι, αλλά μια ιδέα του μπαμπά του να μοιράζεται με φίλους και γνωστούς κάποιες στιγμές που περνούσαν μαζί παίζοντας πατέρας και γιος.

«Όταν ξεκινήσαμε το κανάλι, δεν είχαμε σκοπό να βγάλουμε ούτε ένα σεντ από αυτά τα βίντεο», παραδέχεται η πατέρας του Evan, Jared. «Δεν γνωρίζαμε καν πως θα μπορούσαμε να βγουν χρήματα από αυτό. Η ανταμοιβή μας πως μπαμπάς και γιος περνούσαμε δημιουργικό χρόνο μαζί, ήταν ένα δικό μας δέσιμο και μέσα από αυτό διασκέδαζαν και κάποιοι που έβλεπαν τα βίντεο που γυρνούσαμε». Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 2011 όταν το κανάλι evantubeHD έκανε την πρεμιέρα του στο youtube και μόλις 3 χρόνια μετά άρχισε να γίνεται θέμα σε επιχειρηματικά websites ως παράδειγμα διαδικτυακού success story. Σύντομα τα κανάλια του Evan πολλαπλασιάστηκαν –με το evantubeRaw να παρουσιάζει backstage γυρισμάτων του EvanTubeHD, με αστείες σκηνές με τη μαμά και την αδελφή του, και το evantubeGaming όπου ο Evan παίζει και παρουσιάζει ηλεκτρονικά παιχνίδια.

evan-people-191-5

Ο πατέρας του Evan, Jared –ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγής ταινιών και φωτογραφήσεων- σε όσες συνεντεύξεις έχει δώσει σχετικά με την απρόσμενη επιτυχία που γνώρισε το youtube κανάλι που δημιούργησε με τον γιο του (και απέφερε στην οικογένεια δισεκατομμύρια) δεν έχει μοιραστεί ποτέ το επώνυμό τους, προσπαθώντας να διαφυλάξει ένα κομμάτι από την ιδιωτικότητα της οικογένειας, που κατά τα άλλα είναι απολύτως αναγνωρίσιμη μέσα από το youtube. Άλλωστε, ποτέ δεν φανταζόταν πως αυτό που ξεκίνησε ως παιχνίδι το 2005, ανεβάζοντας ένα βίντεο το μήνα με το γιο του να περιγράφει τα αγαπημένα του παιχνίδια (με πρωταγωνιστές τα angry birds τότε, που ήταν και το θέμα το πρώτου βίντεο του μικρούλη) κάποια στιγμή θα απέφερε επταψήφια ποσά ετησίως στην οικογένειά του. Το 2015 μέσα από το evantubeHD μπήκαν στον τραπεζικό τους λογαρισμό 1,3 εκατομμύρια δολάρια, (1,2 εκατομμύρια ευρώ).

Τα βιντεάκια στα οποία ο χαριτωμένος μικρούλης Evan έλεγε για ποιες ηλικίες είναι κατάλληλο κάθε παιχνίδι, έδειχνε τη συσκευασία και εξηγούσε τι θα βρεις μέσα και πώς θα παίξεις με αυτό, σύντομα άρχισαν να συγκεντρώνουν χιλιάδες views. Παρακολουθώντας τα likes και τα views ήρθε και η εύλογη απορία στον Jared για το τι θα μπορούσε να αποδώσει το κουμπάκι «monetize» που μπορούν να κλικάρουν όσοι δημιουργούν περιεχόμενο στο youtube. Kάπως έτσι τα βιντεάκια που δημιουργούσαν μπαμπάς και γιος, άρχισαν να φέρνουν και χρήματα στο λογαριασμό της οικογένειας. Όχι πολλά στην αρχή, λίγα δολάρια την ημέρα, αλλά ο Jared σκέφτηκε πως θα μπορούσαν αυτή τη μικρή εισροή χρημάτων να τη βάλουν σε έναν κλειστό λογαριασμό που μελλοντικά θα αξιοποιούσαν για τις ανάγκες των σπουδών των παιδιών. «Θα ήταν ένα ποσό που θα μπορούσε να μας βοηθήσει στα ολοένα αυξανόμενα κόστη για την εκπαίδευσή τους», μοιράστηκε ο Jared τις τότε σκέψεις του σε συνέντευξη στο website fast company. Το μόνο βέβαιο σήμερα είναι πως τα έξοδα για τις καλές σπουδές των δύο παιδιών της οικογένειας έχουν προ καιρού καλυφθεί. Κάνοντας μια εκτίμηση στην ίδια συνέντευξη, ο Jared παραδέχτηκε πως τα έσοδα από το EvanTubeHD αλλά και το EvanTubeRAW, όπου πέρα από τον Evan εμφανίζονταν και η σύζυγός του, Alisa, αλλά και η μικρότερη κόρη τους, Jillian, και το EvanTubeGaming έφταναν τα 1.3 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο –και τότε δεν είχε ακόμα ξεκινήσει το Jilliantube στο οποίο σήμερα η μικρότερη κόρη τους παρουσιάζει κι εκείνη παιχνίδια, πιο κοριτσίτσικου ενδιαφέροντος.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων προέρχονται από διαφημίσεις της Google, αλλά υπήρχαν και απευθείας συνεργασίες με εταιρείες, καθώς ο Evan ήταν πια εξαιρετικά δημοφιλής. Το 2014, μάλιστα, ο Evan γύρισε το πρώτο του διαφημιστικό για την εταιρεία παιχνιδιών Spy Gear, ταξιδεύοντας για αυτό στο Τορόντο του Καναδά.

Ο Jared διατείνεται πως ακόμα καλύτερο από τα χρήματα που απέδωσε στην οικογένεια το κανάλι και σχεδόν το ίδιο σημαντικό με το να περνά όλη η οικογένειά του δημιουργικό χρόνο μαζί, είναι πως μέσα από το EvanTubeHD ο ίδιος και η σύζυγός του μαθαίνουν τόσο στον Evan όσο και στη Jillian, τη σημασία του να δίνεις στους άλλους ένα καλό παράδειγμα. «Είναι δύσκολο για έναν 9χρονο», δήλωνε τον Μάιο του 2015, «να κατανοήσει την έννοια της διασημότητας. Στην αρχή ντρεπόταν και δεν καταλάβαινε από πού τον ξέρουν. Αλλά όσο περισσότεροι άνθρωποι τον αναγνωρίζουν στον δρόμο, τόσο του επισημαίνουμε με τη γυναίκα μου πόσο σημαντικό είναι να δίνει το καλό παράδειγμα σε άλλα παιδιά». Ένα κομμάτι του να «δίνεις το καλό παράδειγμα» για τον Jared σημαίνει να δίνεις σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη από εσένα. Τα περισσότερα παιχνίδια που παρουσιάζουν τα παιδιά του (και προσφέρονται δωρεάν από τις εταιρείες) δωρίζονται σε παιδιά που έχουν ανάγκη μέσω ιδρυμάτων, ενώ μέσα από το EvanTubeHD ο Evan συστήνει στο κοινό του φιλανθρωπικές οργανώσεις όπου οι θεατές του μπορούν να χαρίσουν παιχνίδια και είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά. Μέχρι σήμερα, η οικογένεια του Jared έχει συνεργαστεί με πολλούς οργανισμούς, ανάμεσα στους οποίους και το Make-a-Wish, για το οποίο ο Evan πραγματοποίησε την ευχή ενός παιδιού με απειλητική για τη ζωή ασθένεια, όταν γύρισαν μαζί ένα βίντεο στην Legoland.

evan-people-191-4

Ο Jared, επαγγελματίας παραγωγός ταινιών και φωτογραφήσεων και πλέον ένας άκρως επιτυχημένος δημιουργός περιεχομένου πιστεύει περισσότερο από τον καθένα στη δύναμη του online video. Αρκεί να έχεις συνέπεια και υπομονή. «Μπορεί τώρα τα βίντεο του Evan να έχουν δισεκατομμύρια views, αλλά όταν ξεκίνησε είχαν λίγες εκατοντάδες. Όμως, μας άρεσε, το αγαπούσαμε, το κάναμε με συνέπεια και τελικά αυτό που δημιουργήσαμε κέρδισε πολύ μεγάλο κοινό». Πλέον ο Jared και η Alisa δέχονται μηνύματα από άλλους γονείς που λένε πόσο αγαπούν τα παιδιά τους τα βίντεο του EvanTubeHD, ενώ αναφέρονται σε αυτόν ως «ο φίλος μας ο Evan».

Κι ας μιλήσουμε λίγο με νούμερα: Στο κανάλι EvanTubeHD έχουν κάνει μέχρι σήμερα subscribe πάνω από 3.669.000 άτομα, ενώ οι θεάσεις των βίντεό του ξεπερνούν τα 2 δισεκατομμύρια! Στο EvanTubeHD ο 11χρονος σήμερα Evan κάνει reviews σε παιχνίδια, παρουσιάζοντας αναλυτικά τα κουτιά και το περιεχόμενο κάθε νέου του αποκτήματος, με τον δικό του παιδικό ενθουσιασμό μπροστά στην κάμερα του πατέρα του, Jared.

peoplegreece.com - Από τη Σόνια Καζόνι,

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"