Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

Hydro Austria

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας, η Κάτω Αυστρία, ανακοίνωσε ότι πλέον προμηθεύεται το 100% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται ήδη από το 1,65 εκατομμύρια πληθυσμό της .

Αυτή η είδηση ​​έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν την συνάντηση του ΟΗΕ στο Παρίσι σχετικά με τις κλιματολογικές συνθήκες.

Ο Έρβιν Πρόελ, πρωθυπουργός της Κάτω Αυστρίας, δήλωσε κατά την διάρκεια σχετικής συνέντευξης τύπου:

"Έχουμε επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από το 2002 έχουμε επενδύσει € 2,8 δισ ευρώ σε οικολογική ηλεκτρική ενέργεια, από ηλιακά πάρκα έως υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο Δούναβη».

Και είναι αυτοί οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του κρατιδίου. Η Κάτω Αυστρία προμηθεύεται σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) της ηλεκτρικής της ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Το 26% προέρχεται από αιολική ενέργεια και το υπόλοιπο παράγεται από βιομάζα (9%) και ηλιακά συστήματα παραγωγής ενέργειας (2%).

Αλλά επιπλέον, με τις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που πραγματοποιήθηκαν, η Κάτω Αυστρία έχει δημιουργήσει 38.000 «πράσινες θέσεις εργασίας» - ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα πράγματι. Η πολιτεία θέτει ως στόχο να αυξήσει τον αριθμό τους σε 50.000 θέσεις έως το έτος 2030.

Η Κάτω Αυστρία μπορεί τώρα να βαδίζει κατά 100% στο δρόμο της καθαρής ενέργειας, αλλά και το υπόλοιπο της Αυστρίας δεν είναι πολύ πίσω. Σχεδόν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Αυστρία κερδίζει την πρώτη θέση στον αγώνα για την απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα. Ακολουθείται από την Σουηδία, την Πορτογαλία, τη Λετονία και τη Δανία.

Η Δανία, αν θυμάστε, παρήγαγε το 140% των ενεργειακών αναγκών της σε μια μέρα καθαρά από αιολική ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι επρόκειτο για μιά μέρα με ιδιαίτερα ιχυρούς ανέμους πριν από λίγους μήνες.

 

sepolia.net

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.