Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

Τριγμούς στο καπιταλιστικό στερέωμα έχει προκαλέσει έκθεση της οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με την οποία, οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν όσα η μισή ανθρωπότητα, ενώ κανείς δεν μας λέει πόσα επιτέλους κατέχει η υπόλοιπη μισή.

Γιατί; Τι μας κρύβουν; 

Το τεράστιο αυτό χάσμα αποτελεί τρανή απόδειξη της ανωτερότητας των ανθρώπων έναντι των ζώων και των φυτών, αφού δεν θα ακούσεις ποτέ να λένε ότι 8 ζώα καταναλώνουν όσα τα μισά ζώα του κόσμου, ούτε ότι 8 φυτά φωτοσυνθέτουν με όσο ηλιακό φως φωτοσυνθέτουν τα μισά φυτά του πλανήτη. 

Αυτά συμβαίνουν μόνο στους ανθρώπους.

Βέβαια, και οι άνθρωποι ζώα είναι που ανήκουν στο γένος homo το είδος sapiens, ενώ κρίνοντας από πολλούς γύρω μας, πολλοί άνθρωποι είναι και εντελώς φυτά.

Επιστρέφοντας στο θέμα μας, παλαιότερη έρευνα της ίδιας οργάνωσης είχε δείξει ότι το 1% του πλανήτη κατέχει περισσότερο πλούτο από το υπόλοιπο 99% αλλά κάποιοι αρνούνται ακόμα να αντιληφθούν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ο καπιταλισμός.

Δεν πειράζει, όταν ένα ωραίο πρωί ξυπνήσουν στο δρόμο, θα το αντιληφθούν.

Μάλιστα, ακόμα παλαιότερη έρευνα της Οxfam είχε δείξει ότι αυτοί οι 8 πλουσιότεροι άνθρωποι ήταν κάποτε 62 και ακόμα πιο κάποτε 388, οπότε καταλαβαίνουμε ότι οι πολύ πλούσιοι αντιμετωπίζουν σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα, ενώ οι πολύ φτωχοί γεννάνε αβέρτα σαν κουνέλια.

Η ίδια έρευνα μας λέει ότι οι υπερπλούσιοι του κόσμου γίνονται κατά 11% πλουσιότεροι κάθε χρόνο από το 2009 - επιβεβαιώνοντας τον Αριστοτέλη Ωνάση που έλεγε ότι η κρίση γεννάει κροίσους -, ενώ οι φτωχοί γίνονται ακόμα φτωχότεροι, αφού συνεχίζουν να ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχουν να ζήσουν.

Προσπαθώντας να εξηγήσουν την αιτία αυτής της ανισότητας, πολλοί λένε ότι για όλα αυτά φταίει το χρήμα αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.

Το χρήμα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που δημιουργήθηκε πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια για εντελώς πρακτικούς λόγους - η ανταλλακτική οικονομία αδυνατούσε να ανταπεξέλθει στην πληθυσμιακή έκρηξη που προκάλεσε η Αγροτική Επανάσταση, στην εξάπλωση του ανθρώπου σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη και κατ' επέκταση στην ανάπτυξη του εμπορίου -, ενώ οι μεγάλες ανισότητες παρατηρούνται μόλις τους τελευταίους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας, από τότε δηλαδή που το χρήμα έγινε κάτι σαν θρησκεία.

Και η θρησκεία αυτή λέγεται καπιταλισμός.

Έτσι, εξηγείται πολύ εύκολα για ποιο λόγο υπάρχουν τόσο πολλοί φτωχοί και τόσο λίγοι πλούσιοι, αφού κάπως πρέπει να διατηρείται η πίστη στον καπιταλισμό και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συμβεί αυτό είναι ο θεός του, δηλαδή το χρήμα, να παραμένει απρόσιτος στους πολλούς.

Όπως στο χριστιανισμό η πίστη στην ύπαρξη, δηλαδή στην παρουσία, του Θεού θεμελιώνεται μέσω της απουσίας του, έτσι και στον καπιταλισμό η πίστη στο χρήμα διατηρείται μέσω της ανέχειας της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Φανταστείτε μια μέρα να συναντούσαν όλοι το Θεό. Την επόμενη δεν θα είχε απομείνει ούτε ένας χριστιανός πάνω στη γη.

Όπως οι ιερείς ασκούν εξουσία πάνω στους πιστούς, έτσι και οι πλούσιοι ελέγχουν τους φτωχούς, ενώ κάπου-κάπου επιτρέπουν σε έναν Αντετοκούνμπο να παίξει στο ΝΒΑ και να γίνει ένας από αυτούς, αφού έτσι παραμένει ζωντανό το όνειρο για τους υπόλοιπους 99 που θα πεθάνουν πουλώντας αναπτήρες στα Σεπόλια.

Ο καπιταλισμός είναι μαγικός. Σου προσφέρει τις περισσότερες ευκαιρίες να γίνεις πλούσιος και τις λιγότερες πιθανότητες να το πετύχεις.

Όπως, λοιπόν, όποιος πιστεύει στο Θεό δεν πιστεύει ουσιαστικά σε τίποτα, έτσι και όποιος πιστεύει στο χρήμα δεν πιστεύει σε τίποτα άλλο πέρα από αυτό, με αποτέλεσμα σήμερα το μεσαιωνικό "έτσι απαιτεί ο Θεός" να έχει αντικατασταθεί από το "έτσι είναι το σωστό".

Η οικονομική ανισότητα έχει πάψει πια να είναι πολιτικό πρόβλημα. Έχει γίνει νόμος της Φύσης.

Οι πολιτικοί που εναλλάσσονται στην εξουσία έχουν γίνει έρμαια των αγορών και οι λαοί ψηφίζουν τους επόμενους υπαλλήλους των πλούσιων καπιταλιστών. 

Η μεγαλύτερη και πιο ύπουλη παγίδα του καπιταλισμού είναι ότι σου λέει: "είσαι φτωχός γιατί είσαι αμόρφωτος και παραβατικός", ενώ η αλήθεια είναι "είσαι αμόρφωτος και παραβατικός επειδή είσαι φτωχός".

Σου λέει ότι ο φτωχός φταίει για την κατάντια του επειδή είναι τεμπέλης, επειδή δεν είναι αρκετά ικανός, ενώ ο πλούσιος αξίζει να έχει λεφτά γιατί δουλεύει σκληρά, γιατί είναι ικανός.

Κανείς όμως δεν μιλάει για τον ελέφαντα στη μέση του δωματίου: τον καπιταλισμό, ένα τεράστιο σφαγείο που καταδιώκει τους πάντες και τα πάντα, έναν αχανή μηχανισμό που έχει τεθεί εκτός ελέγχου, που διαρκώς τελειοποιείται, εκλεπτύνει και ενισχύει τη σκληρότητά του.

Ένα δαιδαλώδες σύστημα όπου:
Ο ορθολογισμός διαστρεβλώνεται.
Ο μισανθρωπισμός και η βαρβαρότητα γίνονται ιδεολογία.
Η αλαζονεία δικαιώνεται.
Η απληστία νομιμοποιείται.
Η αγριότητα εξιδανικεύεται.
Η σκληρότητα εξομαλύνεται.
Η αδικία αθωοποιείται.

Ποιος αναλαμβάνει να τα ξεπλύνει όλα αυτά;

Καπιταλιστικές μόδες που πλασάρονται ότι ενεργούν προς όφελος της πλατιάς φτωχοποιημένης μάζας.

Η φιλανθρωπία των σελέμπριτις, το new age (αυτοβελτίωση, γιόγκα, υγιεινισμός κτλ.), το lifestyle (showbiz, LIFO, Athens Voice, εξωραϊσμός της φτώχειας τύπου Ατενίστας) και οι δήθεν ευαισθητοποιημένες για όλα διαδικτυακές περσόνες που οργανώνουν petitions και μοιράζουν απλόχερα λάικ, καρδούλες και αγάπη μόνο.

Όλα αυτά δηλαδή που εμείς οι ίδιοι συντηρούμε μέσω της συμμετοχής ή της ανοχής μας.

Γι΄αυτό, ένοχος ο καπιταλισμός και κατάπτυστα τα αποτελέσματα των ερευνών αλλά ας μην περνιόμαστε για αθώοι.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Σύμφωνα με άρθρο του Νίκου Μπογιόπουλου για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία μετά την πτώση της ΕΣΣΔ έχουμε τα εξής:

- Μείωση του πληθυσμού από 149 εκατομμύρια το 1993 στα 142 εκατομμύρια σήμερα. λόγω εκτίναξης της θνησιμότητας
- Προσδόκιμο επιβίωσης τα 61,4 έτη, χαμηλότερο κι από χώρες όπως το Μπαγκλαντες
- 'Ολες οι κατηγορίες ασθενειών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 15,4%
- Αλκοολισμός, σε διάστημα μιας 20ετίας στη Ρωσία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι
- Μόνο τη δεκαετία 1999 - 2009 ο αριθμός των ναρκομανών αυξήθηκε κατά 60%. Πάνω από 800.000 Ρώσοι έχουν πεθάνει από το 2001 λόγω της χρήσης ναρκωτικών.
- Ο παιδικός πληθυσμός, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2009, είχε μειωθεί τουλάχιστον κατά 12%. Η μητρική θνησιμότητα στη Ρωσία καταγράφηκε έως και κατά τουλάχιστον 5 φορές υψηλότερη απ' ό,τι στις οικονομικά αναπτυγμένες χώρες. Στις ρωσικές πόλεις να κυκλοφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια «παιδιά του δρόμου», ενώ πάνω από 700.000 παιδιά να βρίσκονται σε ιδρύματα, «παρατημένα» από τις οικογένειές τους.
- Η θνησιμότητα από φυματίωση σε σύγκριση με το 1990 αυξήθηκε κατά 2,5 φορές. Από το 1990 έως το 1997 η νοσηρότητα από σύφιλη αυξήθηκε κατά 64 φορές.
 
Αυτά.)
 
Τι ωραίος που 'ναι ο κομμουνισμός στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges
 
by To Skouliki Tom

The Three Mooges

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.