Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.

6b653a94f2
Pin It Button

Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στις 11 του Απρίλη το 1951 στην Αθήνα, στον Ταύρο, όπου μάλιστα η ίδια διατέλεσε & δημοτικός σύμβουλος τη δεκαετία του ’70.

Άρχισε το τραγούδι από πολύ νωρίς, αλλά μετά τις πρώτες μεγάλες επιτυχίες της, για αρκετά χρόνια, κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 & του ’90, έμεινε “εκτός κυκλώματος”.

Διέθετε σπάνια, ζεστή & ιδιαίτερη φωνή, με μεγάλο ερμηνευτικό εύρος, η οποία συνδέθηκε με τη δεκαετία του ’70 & με το “πολιτικό τραγούδι”. Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 τραγούδησε μερικά σπουδαία έργα της εποχής, όπως το “Ήλιος ο πρώτος” του Μαρκόπουλου, σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, (από όπου & η κλασσική ερμηνεία “Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι”), αλλά έγινε ευρύτερα γνωστή τραγουδώντας από πολύ νωρίς Θεοδωράκη, & αργότερα, Θάνο Μικρούτσικο (τα “Πολιτικά τραγούδια” σε στίχους του Ναζίμ Χικμέτ & αρκετοί άλλοι δίσκοι ήταν οι καρποί αυτής της συνεργασίας). Όλα αυτά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, κατά τη διάρκεια δηλαδή της δικτατορίας & της μεταπολίτευσης. Το συγκεκριμένο αυτό στυλ όμως, του “πολιτικού τραγουδιού”, την στιγμάτισε, & την ακολούθησε κατά τη διάρκεια της καριέρας της, πράγμα όχι πάντα θετικό για την ίδια. Τη δεκαετία του ’80 πάντως, η Δημητριάδη προσπάθησε να τραγουδήσει πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, πιο λυρικά, από Χατζιδάκι (“Για την Ελένη”, σε στίχους Μιχάλη Μπουρμούλη) μέχρι ακόμα & Στέφανο Κορκολή (“Το μαγικό κλειδί” το ‘87).

Ξεκίνησε την καριέρα της στη δισκογραφία με το “Ένα Πρωινό (Άνναμπελ)”, ένα ερωτικό τραγούδι που ακουγόταν στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», με τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόμπεργκ. Ήταν βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου. Ήταν από τις πρώτες τραγουδίστριες του Γιάννη Μαρκόπουλου. Στη δεκαετία του 80 επέστρεψε στη δισκογραφία ερμηνεύοντας έργα διαφορετικού ύφους, όπως Μάνο Χατζιδάκι και Στέφανο Κορκολή.

Το ’96 έκανε μια όχι & τόσο επιτυχημένη προσπάθεια επιστροφής με έναν ροκ δίσκο, το “Αύριο”, παραγωγή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου & ολόκληρης της ομάδας του. Έναν δίσκο πάντως για τον οποίο & η ίδια ακόμα η Δημητριάδη δεν αναφέρεται θετικά. Ήταν πάντως η επάνοδός της στο τραγούδι μετά από αρκετά χρόνια ηθελημένης “εξαφάνισης”, που έγινε κυρίως για να μεγαλώσει τον γιο της. Από το ’96 & πέρα έχει συμμετάσχει σε αρκετές συναυλίες, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Ηλία Ανδριόπουλου, αλλά δεν έχει ξαναηχογραφήσει δίσκο.

Η Μαρία Δημητριάδη ήταν αδερφή της Αφροδίτης Μάνου και πρώτη σύζυγος του παρουσιαστή και μουσικού Ανδρέα Μικρούτσικου, με τον οποίο γνωρίστηκε κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Πολυτεχνείου όντας και οι δύο μέλη του παράνομου τότε ΕΚΚΕ. Μαζί απέκτησαν ένα γιο, τον Στέργιο, χάριν του οποίου είχε αποσυρθεί από τη δισκογραφία. Υπήρξε επίσης στη δεκαετία 70 δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ταύρου. Απεβίωσε σαν σήμερα στις 7 Ιανουαρίου του 2009 στο νοσοκομείο ‘”Ευαγγελισμός”, όπου είχε εισαχθεί για σπάνια πνευμονική νόσο. Επιθυμία της ήταν να μην ταφεί και να αποτεφρωθεί.

Δισκογραφία:

Προσωπικοί Δίσκοι:

1974 Αντόνιο Τόρρες Χερέδια (Lyra)

1975 Πολιτικά τραγούδια (Lyra)

1976 Καντάτα για την Μακρόνησο/Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη (Lyra)

1978 Τραγούδια της λευτεριάς (Lyra)

1980 Δελτίο καιρού (CBS)

1981 Τα αντάρτικα (Lyra)

1982 Έρημη πόλη (CBS)

1985 Για την Ελένη (Σείριος)

1985 Η μυθολογία του Σαββάτου (Σείριος)

1987 Το μαγικό κλειδί (ΜΙΝΟS)

1989 Οριστικά (Lyra)

1990 Βιολιστή κατέβα απ’ τη στέγη (Lyra)

1991 Μήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα (Σείριος)

1995 Τραγουδά μεγάλους συνθέτες (Polydor)

1996 Αύριο (ΜΙΝΟS)

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ : Συμμετοχές

1968 Κορίτσια στον ήλιο (Columbia)

1969 Ήλιος ο πρώτος (Philips)

1970 Χρονικό (Philips)

1971 Ιερά οδός (Olympic)

1971 Ο Θεοδωράκης διευθύνει Θεοδωράκη (Polydor)

1972 Theodorakis in concert (Polydor)

1974 18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας (Lyra)

1974 Σκλάβοι πολιορκημένοι (Lyra)

1974 Ήλιος και χρόνος (Columbia)

1974 Τα τραγούδια του αγώνα (ΜΙΝΟS)

1977 Τροπάρια για φονιάδες (Lyra)

1977 Φουέντε Οβεχούνα (Lyra)

1981 Λεοντής-Μικρούτσικος: Συναυλίες 81 (CBS)

1982 Εμπάργκο (CBS)

1983 Αραπιά για λίγο πάψε να χτυπάς με το σπαθί (CBS)

1985 Νάμαστε πάλι εδώ Αντρέα (Columbia)

1986 Οι φόβοι του μεσημεριού (ΜΙΝΟS-FM Records)

1989 Κυριακάτικη εκδρομή (Lyra)

1992 Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά (ΜΙΝΟS)

1992 Αναζήτησις (MBI)

1992 Τραγούδια του Σπήλιου Μεντή (Lyra)

1994 Στο καλντερίμι (Ανατολή)

1996 Παράρτημα Α’ (Polydor)

Πηγές:

http://mousikorama.gr

http://el.wikipedia.org

Νόστιμον ήμαρ

Τελευταίες δημοσιεύσεις