Σεπόλια - Αθήνα, Ελλάδα, Κόσμος - η γειτονιά μας

2 δεκαετίας χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα μεταξύ τους πέρασε ένα αντρόγυνο στην Ιαπωνία. Και ο λόγος;

Να παντρευτείς, να κάνεις 3 παιδιά και να μην ακούσεις τη φωνή του συντρόφου σου για 20 ολόκληρα χρόνια, την ώρα που ζείτε μαζί όλο αυτό το διάστημα. Περίεργο; Στην Ιαπωνία ίσως όχι.

Σίγουρα ο κάθε γάμος έχει τις δυσκολίες του. Η κάθε πλευρά αναγκάζεται να συμβιβαστεί και να ακολουθήσει κανόνες, να κάνει υποχωρήσεις και να ανεχθεί συμπεριφορές που σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συζητούσε καν. Σε αντάλλαγμα, παίρνει μια γενναία δόση συντροφικότητας, αγάπης, έναν άνθρωπο που θα είναι εκεί να μοιραστεί κάθε περίσταση, καλή ή άσχημη.
 
Αυτό είναι το ευτυχές σενάριο, γιατί υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις, εκείνες που σύντομα τη χαρά ακολουθεί η μιζέρια, οι τσακωμοί, η αποξένωση, η σιωπή. Μια σιωπή που θα καταλήξει σε ένα διαζύγιο στις περισσότερες περιπτώσεις, ή σε ένα παγκόσμιο ρεκόρ όπως στην περίπτωση του Ιάπωνα Okou Katayama. Ο Okou τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχε ανταλλάξει ούτε μια λέξη με τη σύζυγο και μητέρα των τριών παιδιών του Yumi. Έτσι απλά, μια ωραία πρωία πήρε έναν όρκο σιωπής και το ταξίδι της ζωής τους αν και συνέχισε να έχει κοινή πορεία, δεν είχε τίποτα να πει.

Και ο λόγος; Ο Okou δεν θεώρησε ποτέ απαραίτητο να εξηγήσει τους λόγους της επανάστασης και διαμαρτυρίας του. Ίσως να πίστευε πως αξία έχει να καταλάβει ο άλλος και όχι να του το εξηγήσεις. Σωστό ή λάθος, σαν παραδοσιακός Ιάπωνας, κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό του για 2 ολόκληρες δεκαετίες. Μέχρι τη στιγμή που ο 18χρονος γιος του Yoshiki απευθύνθηκε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Hokaido TV. Η στιγμή της συνταξιοδότησης του πατέρα του πλησίαζε και το γεγονός πως θα πέρναγε πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι σε συνδυασμό με τη σιωπή τους ίσως οδηγούσε σε ένα διαζύγιο μετά από τόσα χρόνια.

Η ιστορία προκάλεσε το ενδιαφέρον της εκπομπής και οι συντελεστές κατάφεραν να φέρουν μαζί σε εξωτερικό χώρο Okou και Yumi. Εκεί, προς έκπληξη όλων, ο Okou ξεκίνησε πρώτος μια συζήτηση αναφέροντας και το λόγο της σιωπής. Με τον ερχομό των παιδιών, αισθάνθηκε πως η Yumi έδινε περισσότερα σε αυτά και λιγότερα στον ίδιο. Ζήλευε, ένιωθε παραμελημένος. Κάποια στιγμή κατάλαβε το μέγεθος της υπερβολής, ο χρόνος όμως είχε ήδη περάσει. Και σε κάθε περίπτωση, την ευχαρίστησε για την υπομονή της, τις θυσίες της και την προσφορά της στην οικογένειά τους.
Ιάπωνες…

 

klik.gr

Είστε Σεπόλια και ψάχνετε για ...

Τελευταίες δημοσιεύσεις

Διαβάστε κι αυτά αν θέλετε

Το sepolia.net χρησιμοποιεί cookie για την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς του. Επίσης, κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση του sepolia.net στους συνεργάτες κοινωνικών μέσων, διαφήμισης και αναλύσεων και ειδκότερα στην google.