Ε

Ι

Δ

Η

Σ

Ε

Ι

Σ

Πρόσφατη έρευνα φανερώνει ότι το γαργάλημα «πυροδοτείται» στον σωματοκινητικό φλοιό του εγκεφάλου και πως το ευχαριστίεται κανείς μόνο όταν είναι σε καλή διάθεση.

Πρόκειται για έρευνα επιστημόνων από τη Γερμανία με επικεφαλής τον Michael Brecht του Κέντρου Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, ενώ δημοσιεύτηκε και στο επιστημονικό περιοδικό «Science» και το δείγμα αφορούσε στον εγκέφαλο των θηλαστικών.

Γαργαλώντας- κυριολεκτικά- το δείγμα, ενώ παράλληλα το μελετούσαν, εντόπισαν ότι στον σωματοκινητικό φλοιό του εγκεφάλου εντοπίζεται το γαργάλημα και πως ήταν ευχάριστη εμπειρία μόνο όταν το υποκείμενο είχε καλή διάθεση και όχ stress απολαμβάνοντας το γαργαλητό σε κοιλιά και πόδια, ενώ δεν τους άρεσε στην πλάτη και στην ουρά.

«Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες ανάμεσα στους αρουραίους και στους ανθρώπους, καθώς σαφώς και οι δύο ευχαριστιούνται τόσο πολύ το γαργάλημα», δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Ερεθίζοντας λοιπόν συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα της συγκεκριμένης περιοχής μέσω ηλεκτροδίων, τότε αυθόρμητα γεννιέται η αίσθηση του γαργαλήματος με τα ζώα να ξεσπούν σε παροξυσμούς ήχων και τους ανθρώπους σε γέλια.

Fun fact 1: Το γαργάλημα έπαιζε ανέκαθεν εξελικτικό ρόλο στις κοινωνικές επαφές και στον σχηματισμό δεσμών μέσα από μια παιγνιδιάρικη διάθεση. Για αυτό κιόλας είναι αδύνατο να σε γαργαλήσεις.

Fun fact 2: Aν άνθρωποι και ζώα δεν γαργαλιούνται από άλλα άτομα σε μικρή ηλικία, τότε δεν θα το ευχαριστιούνται όταν μεγαλώσουν.

Από την Ηλιάνα Φασόλη klik.gr

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"