Σχεδόν ένας στους 10 ανθρώπους υποφέρει από μια ψυχική διαταραχή, αλλά μόλις το 1% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της υγείας εργάζονται ως ψυχίατροι, εργοθεραπευτές ή κοινωνικοί λειτουργοί, αποκάλυψε σε νέα έκθεση η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ).

Κατά μέσο όρο, οι φτωχότερες χώρες του κόσμου έχουν λιγότερο από ένα ειδικό σε θέματα ψυχικής υγείας για κάθε 100.000 ανθρώπους.

Η έκθεση προειδοποιεί ότι η θεραπεία σε ζητήματα ψυχικής υγείας είναι ως επί το πλείστον προνόμιο μόνο όσων ζουν σε πλούσιες χώρες, στις οποίες εργάζονται  κατά μέσο όρο 52,3 επαγγελματίες ψυχικής υγείας για κάθε 100.000 ανθρώπους.

Ο Δρ Shekhar Saxena, διευθυντής του τμήματος του ΠΟΥ για την ψυχική υγεία και την κατάχρηση ουσιών, θεωρεί ότι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε ζητήματα ψυχικής υγείας σχετίζεται με το εισόδημα. «Το χάσμα είναι πολύ μεγάλο και είναι ο λόγος για την παραμέληση της ψυχικής υγείας στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, γεγονός που είναι απαράδεκτο», είπε.

Οι φτωχές χώρες έχουν «εξαιρετικά περιορισμένη» πρόσβαση σε επαγγελματίες και υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, πρόσθεσε ο Saxena, ο οποίος είπε ότι η έλλειψη εργαζομένων ψυχικής υγείας στις χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι «ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια κατά την παροχή της φροντίδας για την πλειοψηφία των ανθρώπων».

Ο ΠΟΥ κάλεσε τους διεθνείς δωρητές να αυξήσουν τη χρηματοδότηση για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε φτωχές χώρες.

«Η επικράτηση των πιο σοβαρών ψυχικών ασθενειών – για παράδειγμα ψύχωση, διπολική διαταραχή, σοβαρή κατάθλιψη – είναι περισσότερο ή λιγότερο το ίδιο σε όλο τον κόσμο, γι ‘αυτό δεν θα ήταν σωστό να πούμε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υψηλότερη επιβάρυνση», είπε ο Saxena.

Οι χώρες με κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα € 960 ή λιγότερο ορίζονται ως χαμηλού εισοδήματος, ενώ οι οικονομίες μεσαίου εισοδήματος είναι εκείνες με κατά κεφαλήν ΑΕΕ μεταξύ € 960 και € 11.730. Οικονομίες υψηλού εισοδήματος είναι εκείνες που αποφέρουν περισσότερα από € 11.730 κατά κεφαλήν ΑΕΕ.

EurActiv σε συνεργασία με τον The Guardian

data-matched-content-rows-num="4,2" data-matched-content-columns-num="1,2" data-matched-content-ui-type="image_stacked"